Interprofesional
Această secţiune specială grupează informaţii cu privire la tematica Avizului nr. 16/2013 al Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni care face obiectul unui proiect dezvoltat de către reprezentantul CCJE în România, jud. dr. Rodica Aida Popa, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii şi Uniunea Naţională a Barourilor din România. Partener media: JURIDICE.ro
JURIDICE

Discursul jud. Rodica Aida Popa în deschiderea conferinței ”Infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice, contra siguranţei şi integrităţii sistemelor şi datelor informatice. Aspecte teoretice şi practice ale judecătorului de drepturi şi libertăţi. Drepturi şi obligaţii deontologice ale judecătorilor şi avocaţilor”
03.10.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Interprofesional, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

Dăm publicității discursul judecătoarei Rodica Aida Popa, Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, formator la Institutul Naţional al Magistraturii şi cadru didactic la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Nicolae Titulescu”, reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, rostit cu ocazia deschiderii lucrărilor conferinței ”Infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice, contra siguranţei şi integrităţii sistemelor şi datelor informatice. Aspecte teoretice şi practice ale judecătorului de drepturi şi libertăţi. Drepturi şi obligaţii deontologice ale judecătorilor şi avocaţilor”.

Discursul integral:

”Domnule președinte al Consiliului Superior al Magistraturii,
domnule vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România,
doamnelor și domnilor decani,
doamnelor și domnilor judecători și avocați,
distinși invitați,

Bine ați venit în Râmnicu Vâlcea, capitala primului județ atestat documentar al Românei, prin actul emis de Mircea cel Bătrân la 8 ianuarie 1392, precum și locul unde s-a cântat pentru prima dată imnul național.
Astăzi, 3 octombrie 2014, într-un arc peste timp, deschidem prima conferința a proiectului privind relațiile între judecători și avocați, care invită într-un dialog național cele două profesii, în cel mai solid și constructiv demers.

Mulțumesc tuturor pentru că în acest moment, prin participarea noastră, scriem actul de naștere întru iubire, credință și profesionalism pentru o Justiție matură și echilibrată în interesul justițiabililor.
Justiția înseamnă dreptate, sacrificiu, recunoștință, profesionalism, răbdare, toate reprezentând virtuțile credinței.

Un act de dreptate are loc numai prin solidaritatea celor care îl construiesc din perspective complementare, conferind încredere celor care caută în noi, judecători și avocați, calea spre adevăr.

Independența unei justiții într-o societate democratică, în spațiul juridic european se măsoară prin calitatea actului care se înfăptuiește în beneficiul justițiabilului.

Standardele de independență, responsabilitate și competență ale unui sistem judiciar contemporan sunt date de corpul tuturor celor care înfăptuiesc justiția, altfel spus nu numai de reprezentanții autorității, judecători și procurori, dar și de avocați, care, împreună cu grefieri, magistrați asistenți, experți, conferă plenitudine actului de judecată, indiferent de natură sa, de drept public sau privat, întărind prin profesionalism autoritatea.

Realitatea ne îndeamnă ca împreună să găsim modalitățile de reziliență la un moment semnificativ de cotitură în reforma sistemului judiciar român.

Avizul nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni privind relațiile dintre judecători și avocați invită la comunicare, respect reciproc interprofesional, transparență, ceea ce reprezintă independență în realizarea actului de judecată.

Acum când are loc punerea în aplicare a noilor instituții ale Codurilor civil, procedură civilă, penal, procedură penală, avem nevoie ca regulilor ce guvernează procesul, așa cum a fost regândit de legiuitor, prin accentuarea caracterului nepublic, în sensul larg al termenului, întărind capacitatea judecătorului de a configura momentele procesuale prin etapizarea măsurilor sau a procesului public, care conferă o flexibilizare a etapelor sale, să li se adauge reguli de conduită adecvate a tuturor celor care concură la realizarea sa, respectiv avocaților, pe care numai împreună le putem adapta modificărilor structurale, de esență ale procesului, cu respectarea reală a tuturor garanțiilor conferite.

Dragi colegi, acest proiect îmbină în prima sa componentă a conferințelor nu numai aspectele de ordin teoretic și practic în materia dreptului penal substanțial și a celui procesual penal, dar a mai ales a celor deontologice adecvate modificărilor survenite.

Dorim ca împreună că configurăm standarde de practici comune pentru a facilita procedurile și a găsi modurile de exprimare cu tact și echilibru în realizarea dialogului interprofesional.

Componenta practicilor comune poate fi realizată numai prin voința comună a judecătorilor și avocaților, prin stabilirea unor criterii și măsuri asupra cărora este necesar să reflectăm concret, de aceea, pe calea chestionarului elaborat, răspunsurile date la întrebările formulate constituie un instrument științific pentru elaborarea unui cod deontologic comun.

A treia componentă a proiectului, elaborarea unor materiale de sinteză a discuțiilor, propunerilor, a dialogului continuu profesional reprezintă alte instrumente menite să asigure cunoașterea atât pentru judecători și avocați, cât și pentru justițiabili a regulilor necesare actualei etape în care se află sistemul judiciar român.

Formarea comună interprofesională deschide aria cunoașterii într-o altă dimensiune, cea interumană care impune noi standarde pe care numai pe calea dialogului o putem contura.

Desigur că acest cadru al proiectului dezvoltă pe parcursul desfășurării sale noi aspecte de dialog dincolo de materia dreptului penal și procesual penal, care vor fi concretizate tot pe calea dialogului și cu siguranță se vor găsi în ceea ce ne propunem, adică fapte concrete pentru consolidarea justiției și a statului de drept din România.

Închei cu ceea ce spunea J. J. Rousseau: „Cel mai puternic nu este niciodată de-ajuns de puternic pentru a fi întotdeauna stăpân, dacă nu știe să transforme puterea în dreptate și supunerea față de el în datorie”.

Vă mulțumesc pentru atenție.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti