Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

ICCJ. Principiul rolului activ al judecătorului vs. principiul „res judicata pro veritate habetur”


6 octombrie 2014 | Corina CIOROABĂ
Secţiuni: ÎCCJ Jurisprudență curentă, Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că obligaţia de a avea un rol activ şi de a descoperi adevărul în cauză nu îl legitimează pe judecător să treacă dincolo de sau chiar să contrazică aspectele de fapt sau problemele de drept dezlegate printr-o primă hotărâre şi căzute în puterea lucrului judecat întrucât acest fapt ar încălca flagrant principiul res judicata pro veritate habetur („lucrul judecat este considerat că exprimă adevărul”), dispoziţiile art. 129 alin. (5) C. proc. civ. (art. 22 alin. 2 NCPC) nepermiţând expres această derogare. O astfel de derogare ar putea opera, potrivit doctrinei şi jurisprudenţei constante, numai în cazul în care puterea de lucru judecat este opusă de către de un litigant adversarului său, care este terţ faţă de prima hotărâre, caz în care hotărârea are valoare de mijloc de probă şi poate fi contrazisă prin administrarea altor probe. În speţă, însă, recurenta-pârâtă a fost parte în procesul în care s-a pronunţat hotărârea invocată cu putere de lucru judecat, hotărâre care îi este opozabilă pe deplin şi care nu mai poate fi contrazisă în cauză. (Decizia nr. 554 din 14 februarie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatare nulitate absolută contract de vânzare-cumpărare teren)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
8 years ago

CEDO si CJUE au inventat exceptii de la acest principiu. Să zic cauzele?

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro