Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Trafic de influență. Fals material în înscrisuri sub semnătură privată. Reținere


3 octombrie 2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

DNA. Trafic de influență, fals material în înscrisuri sub semnătură privată. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea, pentru 24 de ore (începând de la data de 2 octombrie 2014, ora 20:30, şi până la data de 3 octombrie 2014, ora 20:30), a inculpatului Ș. V. A., în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:
trafic de influență,
fals material în înscrisuri sub semnătură privată.

Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în cursul lunii august 2014, în timp ce inculpatul Ș. V. A. era încarcerat în Penitenciarul Rahova, a pretins de la un denunțător o sumă de bani, al cărei cuantum nu a fost precizat iniţial, în schimbul obţinerii unei soluţii de eliberare a acestuia din starea de arest preventiv, prevalându-se de o presupusă influenţă pe care ar avea-o asupra unor judecători din cadrul Curții de Apel Bucureşti.
După ce a fost eliberat din penitenciar, în ziua de 4 septembrie 2014, inculpatul Ș. V. A. s-a prezentat la reședința denunțătorului, unde i-a pretins soției acestuia suma de 50.000 de euro, în schimbul eliberării soţului ei, sumă de bani ce trebuia remisă la o dată ulterioară.
Astfel, în ziua de 2 octombrie 2014, inculpatul Ș. V. A. s-a întâlnit cu soția denunțătorului la o benzinărie din București, unde a primit suma de 50.000 euro pretinsă anterior.
Cu această ocazie, inculpatul a întocmit un înscris denumit „chitanţă”, prin care a atestat o situaţie falsă, respectiv faptul că a primit, cu titlu de împrumut, suma de 50.000 euro de la soția denunțătorului.
La aceeași dată, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, asupra inculpatului fiind găsite suma de 50.000 euro și înscrisul întocmit de către acesta.

Inculpatului Ș. V. A. i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 3 octombrie 2014, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă.
Precizăm că, inculpatul Ș. V. A. a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data de 1 iulie 2014 pentru fapte similare.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro