Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Galați. Abuz în serviciu, sustragere sau distrugere de înscrisuri, fals material în înscrisuri oficiale, înșelăciune. Reținere


6 octombrie 2014 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA-Galați. Abuz în serviciu, sustragere sau distrugere de înscrisuri, fals material în înscrisuri oficiale, înșelăciune. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea, pentru 24 de ore (de pe 6 octombrie 2014, ora 16:30, până pe 7 octombrie 2014, ora 16:30), a inculpatului B. E. C., la data faptelor prefect al județului Galați, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:
abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
sustragere sau distrugere de înscrisuri.

În aceeaşi cauză, se efectuează acte de urmărire penală faţă de B. A., preşedinte al Fotbal Club Municipal Dunărea Galaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi tentativă la înşelăciune, acesta fiind cercetat în stare de libertate.

Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În luna martie 2012, suspectul B. A., în calitate de preşedinte al FCM Dunărea Galaţi, a depus la dosarul privind susţinerea financiară a clubului sportiv de către Primăria Municipiului Galaţi, o copie color a unei adrese emise de Administraţia Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menţionate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat. Aceasta, în scopul obţinerii, în mod ilegal, a finanţării, întrucât exista o interdicţie la acordarea finanţărilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat.
Aceste fapte au făcut iniţial obiectul unui dosar penal aflat în instrumentare la organele de cercetare penală din cadrul I.P.J. Galaţi – Serviciul de Investigare a Fraudelor. În acest context, deşi cunoştea această împrejurare, inculpatul B. E. C., în calitate de prefect, a acordat avizul de legalitate Hotărârii Consiliului Local nr. 114/05.04.2012, prin care se aproba cererea de finanţare a FCM Dunărea Galaţi. La data de 20 iunie 2012, dosarul respectiv a fost cerut de inculpatul B. E. C., prin intermediul unui funcţionar al instituţiei pe care o conducea, de la I.P.J. Galaţi şi, la aceeaşi dată, a semnat o adresă către Primăria Municipiului Galaţi, prin care această instituţie era înştiinţată de acordarea avizului de legalitate. Astfel, inculpatul B. E. C. a determinat vărsarea, în conturile FCM Dunărea Galaţi, a sumei totale de 970.000 lei în perioada august–noiembrie 2012.
Pentru a şterge urmele faptelor, acelaşi inculpat a sustras din evidenţele Instituţiei Prefectului Judeţului Galaţi adresa emisă de instituţie către I.P.J. Galaţi – Serviciul de Investigare a Fraudelor şi adresa de răspuns emisă de I.P.J. Galaţi către Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi, precum şi procesul-verbal având ca obiect predarea-primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galaţi la Primăria mun. Galaţi. pentru aprobarea cererii de finanţare a clubului sportiv.

Inculpatului B. E. C. i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 7 octombrie 2014, Tribunalului Galaţi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Precizăm că inculpatul a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data de 6 februarie 2014, pentru fapte de corupţie săvârşite în calitate de prefect al judeţului Galaţi.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro