Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Conferința de la Râmnicu Vâlcea – punct de cotitură pentru un dialog continuu interprofesional
08.10.2014 | Rodica Aida POPA

JURIDICE - In Law We Trust

Dialogul reprezintă întotdeauna calea pentru creativitate, dar și pentru pragmatism.

Așa s-a întâmplat și la Conferința de la Râmnicu Vâlcea, ce a avut loc pe data de 3 octombrie 2014, prima care a marcat debutul proiectului privind relațiile dintre judecători și avocați din perspectiva Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni.

Consistența acestui demers a fost dată prin coordonatele ce a caracterizat-o: profesionalism, maturitate, echilibru pe calea dialogului continuu între reprezentanții Justiției, prin prezența domnului judecător dr. Adrian Bordea, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, a doamnei judecător dr. Rodica Aida Popa, reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, a domnului Marian Trușcă, directorul adjunct al Institutului Național al Magistraturii, a domnilor Marius Gabriel Săndulescu și Robert Condurat, președinții secțiilor penale ale Curților de Apel Pitești și Craiova, reprezentanții Avocaților, prin participarea domnului avocat prof. univ. dr. Dan Oancea, vicepreședintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, a domnului avocat Petruț Ciobanu, reprezentantul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, a doamnei avocat Monica Livescu, decanul Baroului Vâlcea, a domnului avocat Florin Homescu, decanul Baroului Gorj, a domnului avocat Mihăiță Bobatu, decanul Baroului Olt, a domnului avocat Dănuț Rolea, decanul Baroului Mehedinți, a domnului avocat Alin Postelnicescu, decanul Baroului Argeș și reprezentanții Executivului, prin domnul Robert Cazanciuc, ministrul Justiției, domnul Liviu Stancu, secretar de stat în Ministerul Justiției, numeroși judecători, avocați și invitați.

Așadar, comunicarea a fost realizată într-o atmosferă deschisă, în primul rând, prin dimensiunea științifică a contribuțiilor speakeri-lor, judecători și avocați, care împreună au abordat cele mai noi instituții ale Codului penal și Codului de procedură penală, într-o manieră inedită, subliniind noutățile introduse de legiuitor, sursele de inspirație europeană, justificarea din perspectiva expunerilor de motive, dar mai ales a celor personale, care au fundamentat aspectele practice relevate îmbinate cu cele deontologice specifice, trezind interes prin originalitatea semnificațiilor.

În concret, prin prezentările expuse, au fost evidențiate limitele libertății de exprimare în cazul incriminării presiunii asupra justiției, cu referiri la jurisprudența instanței de contencios european, precum și faptul că, în prezent, această incriminare se află în discuții pentru înlăturarea ei.

Obstrucționarea justiției a făcut obiectul unei alte expuneri care a relevat noutatea și necesitatea introducerii acestei incriminării, precum și caracteristicile sale ce realizează conținutul constitutiv.

Prezentarea incriminării încălcării solemnității ședinței – drepturi și obligații deontologice ale judecătorilor și avocaților a surprins într-o manieră sintetică și sugestivă principiile ce guvernează valorile interprofesionale specifice judecătorilor și avocaților, respectiv promovarea supremației legii, a statului de drept, apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, egalitatea în fața legii, tratamentul nediscriminatoriu, apărarea demnității, integritatea fizică și morală a tuturor persoanelor care participă în orice calitate la procedurile judiciare, demnitatea și onoarea celor două profesii, imparțialitatea, independența, secretul profesional, incompatibilitățile, relațiile dintre judecători și avocați în sistemul judiciar, ce este necesar să se fundamenteze pe colaborare și nu pe competiție, calea fiind aceea a dialogului, în scopul bunei administrări a justiției.

Incriminarea de influențare a declarațiilor, aspecte deontologice ale judecătorilor și avocaților a reprezentat subiectul unei ale prezentări, care a evidențiat, din perspectiva tehnicii legislative, îmbinarea vechii reglementări referitoare la încercarea de a determina mărturia mincinoasă și împiedicarea participării la proces cu noutatea, subliniindu-se justificarea ei, și anume existența fenomenului actual al criminalității și presiunile asupra celor care pot contribui la înfăptuirea justiției, sursele de inspirație ale legiuitorului român, conținutul constitutiv al incriminării, legea penală mai favorabilă, aspectele legislative ale legii avocaților și conținutul recomandărilor Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni cu privire la modalitățile comune ale judecătorilor și avocaților.

Aspecte deontologice și standarde privind acordul de recunoaștere a vinovăției a constituit o altă expunere care a suscitat interes prin necesitatea lămuririi unor condiții ale reglementării, întinderea obligațiilor avocatului și procurorului, dar și modul în care va fi soluționată cauza de către judecători, relevându-se elemente de drept comparat, respectiv din legislația americană, necesitatea unor standarde concrete în aplicarea efectivă a reglementării, care să fie elaborate prin implicarea tuturor celor care concură la aplicarea legii.

O abordare comună asupra instituției judecătorului de drepturi și libertăți, din perspectiva judecătorului și avocatului, s-a caracterizat prin surprinderea din punct de vedere practic a aspectelor care asigură garanțiile procesuale prin îndeplinirea obligațiilor specifice judecătorului, avocatului și procurorului, subliniindu-se că pentru respectarea drepturilor procesuale ale justițiabilului este necesar ca toți cei care concură la înfăptuirea actului de judecată să respecte legea.

De asemenea, au fost prezentate aspecte referitoare la tehnicile de investigare ale infracțiunilor informatice, fiind evidențiate modalitățile de identificare a obiectelor folosite ori destinate săvârșirii infracțiunilor, identificarea informațiilor rezultate prin săvârșirea infracțiunii, identificarea hardware-ului ca fruct-rezultat al delictului, urma electronică, hardware-ul, probă a infracțiunii informatice și tehnici propriu-zise de investigare.

Componenta dezbaterilor asupra temelor propriu-zise a condus la necesitatea adoptării unor măsuri concrete cum este aceea a stabilirii unor repere orare privind dosarele aflate pe rolul ședințelor de judecată, precum și posibilitatea electronică a introducerii distincte a acestora pe instanțe în aplicația ECRIS, pentru a da posibilitatea avocatului de a asigura asistența juridică la instanțe diferite.

Totodată, au fost prezentate aspecte concrete atât din activitatea judecătorilor, cât și avocaților cu privire la deontologia profesională, dificultățile apărute fiind generate de o lipsă de comunicare, ce poate fi complinită prin apelarea instrumentelor necesare, respectiv a cererilor formulate de avocați și depunerea lor la dosare, la cunoașterea de către judecători a specificului activității avocatului, care asigură asistență în mai multe dosare, sublinierea că accesul informatic la dosar și la jurisprudența instanțelor este o cale care asigură pregătirea temeinică a cauzelor, precum și aspecte legate de calitatea procesuală în instanțe a altor persoane, care exercită avocatura în afara cadrului legal stabilit, necesitatea identificării lor în instanțe și temeiul acțiunilor pe care aceștia le exercită, solicitându-se intervenția decidenților instituționali în a găsi modalitățile pentru întărirea profesiei de avocat în baza legii.

O altă problemă de interes a constat în nevoia reducerii taxelor de timbru la litigiile patrimoniale cu referire specifică la cele privind dezbaterile succesorale, utilitatea reducerii taxelor pe această categorie de litigii fiind necesară pentru clarificarea regimului de proprietate, care asigură funcționalitatea circuitului juridic civil și finalizarea cadastrului general.

Domnul Robert Cazanciuc, Ministrul Justiției, a adus la cunoștință, pentru o transparentă comunicare asupra tuturor cererilor referitoare la profesia de avocat, o modalitate informatică prin o nouă adresă de email, avocat@just.ro. De asemenea, au fost comunicate intervențiile legislative cu privire la modificările Codului de procedură civilă privind executarea silită, manifestând interes cu privire la aspectele legate de reducerea taxelor de timbru cu privire la dezbaterile succesorale, încurajând dialogul interprofesional.

Totodată, secretarul de stat din Ministerul Justiției, domnul Liviu Stancu, a comunicat că este în curs derularea procedurilor legale privind aplicațiile informatice legate de accesul la dosare și ECRIS, necesitatea accesării de către utilizatori ai aplicației e-learning.

Domnul avocat, prof. univ. dr. Dan Oancea, vicepreședintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, a menționat că în prezent avocații înscriși în barourile din cadrul UNBR sunt în posesia cardurilor CCBE.

Așadar, o modalitate de identificare a avocaților este aceea ca judecătorii să solicite identificarea cu cardurile CCBE, un instrument modern care asigură identitate europeană profesiei de avocat.

Comunicarea prin deschiderea abordării științifice facilitează dialogul extins asupra funcționalității sistemului judiciar, iar găsirea soluțiilor concrete în comun, numai pe calea colaborării interprofesionale reale, asigură soluționarea oricăror disfuncții, care pot apărea în înfăptuirea justiției.

Completarea chestionarelor elaborate și difuzate vor face subiectul unei evaluări ale cărei rezultate primare vor face obiectul viitoarelor dezbateri.

Dragi colegi, judecători și avocați, pe această cale, invit în a vă implica în acest demers constructiv pentru consolidarea sistemului judiciar român, prin participare și abordare transparentă a noilor instituții de drept penal și procesual penal, dar și a altor aspecte deontologice care asigură funcționalitate celor două profesii.

judecător dr. Rodica Aida POPA,
Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție
Reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.