Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
3 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Acţiune civilă ce decurge dintr-o cauză penală. Caracterul netimbrabil
10.10.2014 | Corina CIOROABĂ


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în condiţiile în care procesul penal a luat sfârşit în faza urmăririi penale prin soluţii de scoatere de sub urmărire penală şi de neîncepere a urmăririi penale, nu putem vorbi de inexistenţa cauzei penale, care nu poate fi redusă doar la inculparea persoanei faţă de care s-au efectuat actele de urmărire penală. Prin urmare, în acest caz, acţiunea în despăgubiri pentru prejudiciul creat ca urmare a faptei ilicite este o acţiune ce decurge dintr-o cauză penală, operând scutirea de la plata taxei judiciare de timbru reglementată de art. 15 lit. o) din Legea nr. 146/1997 (art. 29 lit. i) din OUG nr. 80/2013). Înalta Curte a mai precizat că sintagma ”cauze penale”, menţionată de Legea nr. 146/1997, nu este limitată numai la ipoteza în care s-a pus în mişcare acţiunea penală deoarece procesul penal cunoaşte mai multe faze, respectiv: urmărirea penală (având ca etape procesuale cercetarea penală şi soluţionarea cauzei de către procuror), judecata, punerea în executare a hotărârilor penale, iar toate aceste faze şi etape procesuale se circumscriu procesului (cauzei penale). (Decizia nr. 1827 din 11 iunie 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect solicitarea de daune morale)

Corina CIOROABĂ

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “ICCJ. Acţiune civilă ce decurge dintr-o cauză penală. Caracterul netimbrabil”

 1. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

  Multumesc, ICCJ! Tot ma contraziceam cu domnii avocati Radu si Costache in legatura cu faptul ca, inclusiv si astfel de cauze, in civil, sunt netimbrabile. Legea era, de altfel, clara.

  • Mihai COSTACHE spune:

   Legea nu era clara din moment ce am citat o decizie in sens contrar, tot a ICCJ – este adevarat ca pe legea veche.

   Dar ma bucur ca ICCJ a lamurit problema ( pentru moment) chiar daca opinia mea nu a fost confirmata.

   Mai am o sansa in sensul in care ICCJ se poate intoarce cu 180 grade 🙂 deciziile sale pe tema legii mai favorabile din acest an sunt de notorietate.

   • Mihaela MAZILU-BABEL spune:

    Domnule avocat Costache,

    Ati invocat o decizie a ICCJ ref la un articol dintr-un cod de procedura penala vechi, articol ce nu avea acelasi continut cu articolul din nou cod de procedura penala si care nu avea si articolul 28 din NCPP. In plus, aleseserati sa interpretati legea in defavoarea clientilor avocatilor. Eu asta nu inteleg. Mai ales atunci cand legea ar fi cica neclara.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate