Secţiuni » Sistemul judiciar » Activitate parchete
PÎCCJ. DIICOT. DNA. Parchete

DIICOT. Evaziune fiscală şi spălare de bani. Percheziţii
09.10.2014 | Georgiana-Camelia LUCIU, Paula VÂRBAN, Georgiana-Camelia LUCIU

Secţiuni: Comunicate parchete
JURIDICE - In Law We Trust

DIICOT. Evaziune fiscală şi spălare de bani. Percheziţii.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, cu sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală – Direcţia Regională Antifraudă Constanța, au efectuat 15 percheziţii pe raza judeţului Constanţa, la sediile unor societăţi comerciale, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializată în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2010-2014, membrii grupării, folosind un număr de 6 societăți comerciale de tip fantomă, din județul Constanța, au acționat în mod coordonat prin realizarea unor activități specifice evaziunii fiscale, concretizate în emiterea de facturi pe care societățile beneficiare le-au înregistrat în contabilitate, evidențiind cheltuieli fictive, în scopul diminuării bazei impozabile și prejudicierii bugetului consolidat al statului, prin neplata impozitului pe profit și a taxei pe valoarea adăugată.
La unele societăți comerciale beneficiare, pentru a se crea aparența că operațiunile comerciale atestate în facturi sunt veridice, valoarea bunurilor fictive livrate/serviciilor fictiv prestate a fost achitată prin transfer bancar, din contul societăților achizitoare către conturile unora dintre cele 6 societăți cu comportament de tip fantomă, de unde banii au fost retrași în numerar.
De asemenea, există suspiciunea că unul din membrii grupării, prin înființare/preluare și controlul exercitat asupra mai multor societăți comerciale cu comportament fiscal inadecvat, a emis, în perioada 2011-2013, facturi fiscale pentru mai mult de 80 de societăți comerciale, atestând operațiuni nereale, facturi pe care firmele beneficiare le-au înregistrat în contabilitate, în scopul diminuării bazei impozabile și prejudicierii bugetului consolidat al statului, prin neplata impozitului pe profit și a taxei pe valoarea adăugată.
Pentru punerea în aplicare a circuitului fiscal fraudulos, membrii grupării, atât în nume propriu și cu ajutorul unor terțe persoane, s-au  implicat în relația cu clienții și cu băncile comerciale, precum și în activitatea de racolare a unor persoane dispuse ca, în schimbul unor sume reduse de bani, să accepte să figureze ca asociați sau administratori  în cadrul societăților de tip fantomă.
Mecanismul fraudulos pus în practică de membrii grupării consta în înființarea/preluarea unor societăţi pe numele unor persoane cu situație materială precară, care în schimbul unor sume modice, au acceptat să dețină calitatea de asociați și administratori în cadrul acestor societăți și să deschidă conturi bancare în numele acestora, fără a avea cunoștință despre activitatea economică a societăților.
Astfel, circuitul financiar era unul fictiv, creat în scopul de a ascunde sau de a disimula adevărata natură a provenienței, a circulației ori a drepturilor asupra sumelor de bani transferate, cunoscând că acestea provin din săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală, întrucât în acest mod ele erau sustrase de la plata obligațiilor fiscale către bugetul de stat.
Transferul sumelor de bani din conturile firmelor beneficiare ale facturilor fiscale atestând operațiuni nereale în conturile firmelor fantomă controlate de persoanele cercetate,  iar ulterior operațiunile de transfer a sumelor de bani între conturile acestor firme fantomă, urmate de retragerea în numerar a banilor, s-au realizat în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor sume de bani.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională se ridică până în prezent  la două milioane de euro.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Georgiana-Camelia LUCIU

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti