Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Cerere de reexaminare asupra Legii pentru completarea Legii privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România
10.10.2014 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Traian Băsescu, Președintele României, a semnat joi, 9 octombrie 2014, cererea de reexaminare asupra Legii pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Cererea integral:

Domnului Călin Popescu-Tăriceanu,
Președintele Senatului,

În temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constituţia României, republicată, formulez următoarea
CERERE DE REEXAMINARE asupra Legii pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Motivele cererii de reexaminare sunt următoarele:
Legea transmisă spre promulgare reglementează, prin derogare de la sistemul unitar de pensii publice, condiţiile de pensionare, precum şi cuantumul pensiilor aplicabile personalului civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Astfel, actul normativ prevede că personalul aeronautic civil navigant profesionist care îndeplineşte condiţiile prevăzute în cuprinsul său are dreptul la o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare. Având în vedere faptul că reducerile salariale din sectorul bugetar au afectat numai o anumită parte din personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, în timp ce alţi membri ai acestei categorii de personal nu au avut veniturile diminuate, considerăm că stabilirea cuantumului pensiei pe baza unui procent din veniturile realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare este de natură a crea discriminări între membrii personalului aeronautic civil navigant profesionist.

Totodată, considerăm că stabilirea unui regim special de pensionare pe baza importanţei economice deosebite a sectorului de activitate este discriminatorie în raport cu celelalte categorii socio-profesionale din domeniul transporturilor ori din alte domenii cu importanţă economică deosebită.

Aspectele discriminatorii reglementate de prezenta lege au fost semnalate şi de către Guvernul României în avizul negativ nr. 1999/28.10.2013, în care se menţiona că: „soluţiile legislative preconizate prin această iniţiativă legislativă ar determina, în aplicare, o situaţie dezavantajoasă pentru celelalte categorii profesionale care au fost integrate în sistemul unitar de pensii publice reglementat prin Legea nr. 263/2010 şi, în consecinţă, nu mai beneficiază de pensii speciale, ceea ce ar crea premisele unei situaţii disciminatorii, contrară principiului egalităţii, consacrat prin prevederile Art. 16 din Legea fundamentală”.

Având în vedere aspectele menționate şi competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, în sensul celor solicitate.

TRAIAN BĂSESCU
PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.