Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT. Constituire grup infracțional organizat, evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani. Reținere
10.10.2014 | Georgiana-Camelia LUCIU, Paula VÂRBAN, Georgiana-Camelia LUCIU

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DIICOT. Constituire grup infracțional organizat, evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani. Reținere.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Structura Centrală au dispus, în data de 09.10.2014, măsura reținerii pentru 24 de ore față de inculpații:
1. V. D. T., 40 de ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituire, în varianta inițierii, a unui grup infracțional organizat, instigare la evaziune fiscală, evaziune fiscală (2 acte materiale), participație improprie la evaziune fiscală (patru acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare a banilor, transmitere fictivă a părţilor sociale ori a acţiunilor deţinute într-o societate, în scopul săvârşirii unei infracţiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia (două acte materiale), participație improprie la transmitere fictivă a părţilor sociale ori a acţiunilor deţinute într-o societate, în scopul săvârşirii unei infracţiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia (două acte materiale).
2. P. G., 41 de ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală.
3. A. E., 38 de ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală.
4. R. G. L., 40 de ani, pentru săvârșirea infracțiunii de:
evaziune fiscală.

Conform probelor administrate în cauză, în anul 2010, inculpatul V. D. T. a inițiat constituirea unui grup infracțional organizat, împreună cu inculpații P. G. și A. E. Treptat, în activitatea infracțională a fost atras și inculpatul R. G. L., împreună cu alte persoane, care au înregistrat în contabilitatea firmelor lor un număr mare de facturi fiscale emise de societățile comerciale de tip fantomă controlate de V. D. T., evidențiind astfel operațiuni comerciale fictive în scopul diminuării nelegale a obligațiilor fiscale.
Membrii grupului infracțional organizat au cunoscut că inculpatul V. D. T. a apelat la persoane interpuse, având calitatea de asociați sau administratori ai firmelor de tip fantomă, precum și faptul că circuitul financiar era unul fictiv, creat în scopul de a ascunde sau de a disimula adevărata natură a provenienței, a circulației ori a drepturilor asupra sumelor de bani transferate, cunoscând că acestea provin din săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală.
Astfel, transferul sumelor de bani din conturile firmelor beneficiare ale facturilor fiscale atestând operațiuni nereale în conturile firmelor fantomă controlate de V. D. T., iar ulterior operațiunile de transfer a sumelor de bani între conturile acestor firme fantomă, urmate de retragerea în numerar a banilor de către V. D. T., s-au realizat în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor sume de bani.
Potrivit sesizării formulate de Direcția Generală Antifraudă Fiscală, față de inculpatul V. D. T. există suspiciunea rezonabilă că prin înființarea/preluarea și controlul exercitat asupra SC SEG HEMA ELI SRL, SC RACINGCRIS SRL, SC DARIA MAJOR SRL, DGY GLOBAL SUPPLIER SRL, SC PETROSERV MARITIME TRANS SRL și SC TGS SUPPLY INVEST SRL, a emis, în perioada 2011-2013, facturi fiscale pentru mai mult de 80 de societăți comerciale, atestând operațiuni nereale, facturi pe care firmele beneficiare le-au înregistrat în contabilitate, în scopul diminuării bazei impozabile și prejudicierii bugetului consolidat al statului, prin neplata impozitului pe profit și a taxei pe valoarea adăugată.

Procurorii DIICOT – Structura Centrală vor solicita astăzi Tribunalului București arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor patru inculpați reținuți.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Georgiana-Camelia LUCIU

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti