CJUE ref. criteriul experienței în procedura de atribuire a contractelor de achiziții publice de lucrări
13.10.2014 | JURIDICE.ro

Curtea de Justiției a Uniunii Europene a dat publicității joi, 9 octombrie 2014, hotărârea pronunțată în cauza C-641/13 P.
Materie: Coeziunea economică, socială și teritorială – Fondul de coeziune – Contracte de achiziții publice de lucrări – Criterii de atribuire – Experiență în lucrări anterioare.
Obiectul cauzei: Recurs formulat împotriva Hotărârii Tribunalului din 16 septembrie 2013, Spania/Comisia (T-2/07), prin care Tribunalul a respins o cerere de anulare a Deciziei C(2006) 5102 a Comisiei din 20 octombrie 2006 prin care se reduce asistența acordată din Fondul de coeziune pentru un grup de proiecte privind asanarea bazinului hidrografic al râului Jucar (Spania).
Situația de fapt: Prin decizia în litigiu, Comisia a redus cu 1.900.281 euro un ajutor acordat anterior Spaniei în temeiul Fondului de coeziune, ca urmare a constatării unor neregularități săvârșite de autoritățile spaniole în legătură cu aplicarea articolului 30 din Directiva 93/37/CEE privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice de lucrări. Mai precis, autoritatea contractantă națională ar fi reținut, printre criteriile de atribuire, criteriul experienței în lucrări anterioare, criteriu care ar fi incompatibil cu normele Uniunii în măsura în care nu privește obiectul contractului în cauză.
În urma respingerii de către Tribunalul UE a acțiunii în anulare împotriva deciziei menționate, Spania a invocat, în cadrul recursului, faptul că Tribunalul a interpretat eronat articolul 30 din Directiva 93/37 în ceea ce privește criteriile de atribuire.
Decizia Curții: respingerea recursului și obligarea Spaniei la plata cheltuielilor de judecată.
În motivare, Curtea a reținut că Tribunalul a aplicat corect jurisprudența Curții conform căreia atribuirea contractului de achiziții publice are loc după verificarea aptitudinii executanților de lucrări, iar aceste două operațiuni distincte sunt guvernate de norme diferite.
Astfel, criteriul experienței în lucrări anterioare, reținut de autoritățile spaniole drept criteriu de atribuire, privește aptitudinea ofertanților de a executa contractul și nu poate, așadar, reprezenta criteriu de atribuire în sensul articolului 30 alineatul (1) din directiva menționată.