Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. Scutirea de impozit pe bunurile imobile poate fi considerat ajutor de stat


13 octombrie 2014 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: CJUE, Concurență, Drept comercial, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate

Curtea de Justiției a Uniunii Europene a dat publicității joi, 9 octombrie 2014, hotărârea pronunțată în cauza C‑522/13.

Materie: Concurență – Ajutoare acordate de către state – Interpretarea articolului 107 TFUE – Noțiunea de ajutoare acordate de state – Taxă funciară – Scutire fiscală.

Obiect: Cerere de decizie preliminară adresată de Juzgado Contencioso‑Administrativo n° 1 de Ferrol (Spania), prin care se solicită să se stabilească dacă articolul 107 alineatul (1) TFUE trebuie interpretat în sensul că reprezintă un ajutor de stat, interzis în temeiul acestei dispoziții, scutirea de impozitul pe bunurile imobile a unei parcele de teren care aparține statului și care este pusă la dispoziția unei întreprinderi în care acesta din urmă deține totalitatea capitalului și care realizează, pe parcela respectivă, bunuri și servicii care pot face obiectul schimburilor comerciale dintre statele membre pe piețe deschise concurenței.

Situația de fapt: Navantia este o întreprindere deținută integral de statul spaniol. Activitatea acesteia constă în construirea și în întreținerea de nave militare pentru acesta din urmă și pentru alte state. Navantia dispune de un șantier naval situat pe teritoriul Concello de Ferrol, pe o parcelă de teren deținută în proprietate de statul spaniol și pusă la dispoziția Navantia sub forma unei cesiuni a dreptului de folosință, pentru un cuantum de un euro pe an. În temeiul unui acord, statul spaniol repercutează asupra Navantia cuantumul impozitului datorat pe bunurile imobile, în calitate de proprietar, pentru parcela menționată, astfel încât, în definitiv, Navantia este cea care trebuie să suporte sarcina fiscală.

Litigiul aflat pe rolul instanței de trimitere privește decizia de respingere de către Concello de Ferrol a cererii formulate de statul spaniol și de Navantia pentru a beneficia de o scutire fiscală de la impozitul pe bunuri imobile pentru respectiva parcelă.

Decizia Curții: Articolul 107 alineatul (1) TFUE trebuie interpretat în sensul că poate constitui un ajutor de stat, interzis în temeiul acestei dispoziții, scutirea de impozitul pe bunurile imobile a unei parcele de teren care aparține statului și care este pusă la dispoziția unei întreprinderi în care acesta din urmă deține totalitatea capitalului și care realizează, pe parcela respectivă, bunuri și servicii care pot face obiectul schimburilor comerciale dintre statele membre pe piețe deschise concurenței. Revine totuși instanței de trimitere sarcina să verifice dacă, având în vedere ansamblul elementelor pertinente ale litigiului cu care este sesizată, apreciate în lumina elementelor de interpretare oferite de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, o astfel de scutire trebuie calificată drept ajutor de stat în sensul aceleiași dispoziții.

În motivare, Curtea a reținut că, în speță, există elemente care conduc la concluzia că scutirea fiscală în litigiu îndeplinește toate condițiile menționate la articolul 107 TFUE pentru a fi calificată drept „ajutor” în sensul acestei dispoziții.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică