Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE ref. impozitarea veniturilor provenite din fondurile de investiții de tipul „intransparente Fonds”


13 octombrie 2014 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Banking, CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate

Curtea de Justiției a Uniunii Europene a dat publicității joi, 9 octombrie 2014, hotărârea pronunțată în cauza C-326/12.

Materie: Libera circulație a capitalurilor – Interpretarea articolului 63 TFUE.

Obiect: Cerere de decizie preliminară adresată de Finanzgericht Düsseldorf (Germania) cu privire la compatibilitatea cu principiul liberei circulații a capitalurilor a unei reglementări naționale care, în ceea ce privește impozitarea veniturilor provenite din fondurile de investiții care nu transmit investitorilor o comunicare detaliată a beneficiilor („intransparente Fonds”), prevede că baza de impozitare trebuie stabilită pe bază forfetară.

Situația de fapt: În litigiul principal, reclamanții, doamna van Caster și fiul acesteia contestă stabilirea uniformă și separată a bazei de impozitare a veniturilor lor provenite din fonduri de investiții nerezidente pentru exercițiile fiscale 2004-2008. Respectivele fonduri au fost calificate de autoritatea fiscală germană drept fonduri „netransparente”, în privința cărora se aplică un regim de impozitare diferit care nu ține seama de veniturile efectiv încasate, ci de o bază forfetară determinată de Legea privind impozitarea investițiilor.

Decizia Curții: Articolul 63 TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune unei legislații naționale care prevede că nerespectarea de către un fond de investiții nerezident a obligațiilor de comunicare și de publicare a anumitor informații prevăzute de legislația în cauză, aplicabile fără deosebire fondurilor rezidente și celor nerezidente, determină impozitarea forfetară a veniturilor pe care contribuabilul le obține din fondul de investiții respectiv, în măsura în care legislația menționată nu permite contribuabilului în cauză să furnizeze elemente sau informații de natură să stabilească cuantumul efectiv al acestor venituri.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică