Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Sesizarea instanţei civile ca urmare a neînceperii urmăririi penale
13.10.2014 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil, Drept penal, Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că persoana care a optat pentru realizarea pretenţiilor civile în procedura judiciară penală – în cadrul căreia se putea constitui parte civilă până la citirea actului de sesizare a instanţei – nu poate fi lipsită de dreptul de a sesiza instanţa civilă în situaţia în care această opţiune legală a rămas nefinalizată din cauza soluţiei de neîncepere a urmăririi penale. Înalta Curte a precizat că, în acest caz, dreptul părţii prejudiciate de a porni o acţiune în faţa instanţei civile se naște în momentul în care aceasta a luat cunoştinţă că latura civilă a procesului penal nu mai poate fi soluţionată și numai raportat la acest moment se poate stabili dacă sesizarea instanţei civile s-a făcut înăuntrul şi cu respectarea termenului de prescripţie extinctivă. (Decizia nr. 1827 din 11 iunie 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect solicitarea de daune morale)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti