Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Nesocotirea limitelor devoluţiunii
14.10.2014 | Corina CIOROABĂ


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, aducând în dezlegarea jurisdicţională a litigiului, direct în considerentele deciziei, aspecte care depăşesc limitele cererii de apel, instanţa de apel a nesocotit regulile devoluţiunii (tantum devolutum quantum apellatum), precum dispoziţiile art. 295 C. proc. civ. (art. 478 şi 479 NCPC), şi, de asemenea, a încălcat principiul contradictorialităţii dezbaterilor, inclusiv al dreptului de apărare, în condiţiile în care reclamanta a fost în imposibilitate de a-şi exprima poziţia faţă de argumente ale instanţei care nu au răspuns unor critici din apel. În acest sens, Înalta Curte a precizat că, deşi devoluează fondul, instanţa de apel este una de control judiciar, fiind supuse judecăţii doar critici care tind să demonstreze netemeinicia şi nelegalitatea hotărârii de primă instanţă. (Decizia nr. 1827 din 11 iunie 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect solicitare daune morale)

Corina CIOROABĂ

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate