Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Conflictul de interese. Eroarea de drept penal
14.10.2014 | Paula VÂRBAN

Secţiuni: Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că fapta psihologului, care are calitatea de membru al comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap constituită la nivelul unui consiliu judeţean, de a participa la luarea deciziei privind stabilirea gradului de handicap şi de a semna certificatul de încadrare în grad de handicap pentru mama sa, prin care aceasta a obţinut un folos patrimonial constând în indemnizaţia lunară, bugetul complementar şi indemnizaţia de însoţitor, drepturi prevăzute de Legea nr. 448/2006, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de conflict de interese.
Astfel, psihologul, numit prin hotărâre a consiliului judeţean în comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap – organ de specialitate în subordinea consiliilor judeţene sau a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, cu activitate decizională în materia încadrării persoanelor adulte în grad şi tip de handicap, are calitatea de funcţionar public în accepţiunea art. 175 alin. (2) C. pen. întrucât este învestit de o autoritate publică (consiliul judeţean sau consiliul local al sectorului municipiului Bucureşti), exercită un serviciu de interes public, având putere decizională în materia încadrării persoanelor adulte în grad şi tip de handicap, cu consecinţe în planul protecţiei sociale acordate de autoritatea publică acestei categorii de persoane şi este supus controlului autorităţii publice cu privire la îndeplinirea serviciului public.
În ceea ce privește eroarea de drept penal, cauză de neimputabilitate prevăzută în art. 30 alin. (5) C. pen., aceasta operează numai în ipoteza în care este invincibilă. Nu se află într-o eroare invincibilă asupra caracterului ilicit al faptei de conflict de interese persoana având calitatea de membru al comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, căreia pregătirea, experienţa profesională şi atribuţiile exercitate în domeniu îi permit să cunoască şi să înţeleagă exact cadrul legal în care trebuie să îşi desfăşoare activitatea, inclusiv prin raportare la rigorile legii penale. (Decizia nr. 160/A din 5 iunie 2014, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect infracțiunea de conflict de interese)

Avocat Paula VÂRBAN

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti