Importanța înregistrării mărcii pe înțelesul tuturor. Ep. 2: Dreptul de folosință asupra site-ului
15 octombrie 2014 | Alexandru VLASTON
Pornind de la aprecierile acordate articolelor prezentate in sensul educarii antreprenorilor de a-si proteja propriile concepte, echipa MONADE BUSINESS, departamentul de legal (IP), am decis sa realizam un serial construit din exemple de situatii diferite, menite sa atinga practic acelasi scop, importanta protejarii business-ului.
Astfel, identificand situatii des intalnite in practica, printre competitorii aceleiasi piete, printre vecinii de magazine, printre prietenii care sunt mai mult decat receptivi la ideile impartasite in mediul amical, printre rudele care pornesc impreuna un business, explicam chestiunile juridice aplicabile in material proprietatii intelectuale.
Astazi redam cel de-al doilea episod, care vizeaza regimul juridic al domeniului de internet in contextul inregistrarii marcii.
Am avut in practica situatia unui producator de incaltaminte, care, dupa cativa ani de experienta in domeniu, devenise destul de bine cotat pe piata producatorilor de incaltaminte datorita calitatii produselor, pe de-o parte, si datorita strategiei de marketing, pe de alta parte, toate acestea fiind sustinute cu eforturi financiare proprii. In evolutia conceptului sau de business, antreprenorul a ales sa participe la targuri nationale si internationale, sa intensifice activitatile de import-export, sa diversifice modalitatile de promovare, cu precadere in mediul online, creand astfel pe site-ul propriu un magazin virtual, care putea fi accesat inclusiv de catre cumparatorii si partenerii din afara tarii.
Amanand oportunitatea protejarii conceptului de business astfel dezvoltat, antreprenorul a creat de fapt ocazia beneficiului gratuit pentru speculanti de a se folosi de renumele afacerii si particularitatile produselor promovate. Astfel, un tert nu a ezistat sa dezvolte un concept de business axat pe comercializarea online de haine si accesorii, inclusiv incaltaminte, creand un magazin virtual pe un site de socializare si alocand sume de bani mult reduse fata de producatorul de incaltaminte, pentru o credibilitate a unei imagini deja create, dar uzurpate.
Profitand de disponibilitatea conceptului, tertul a intreprins formalitatile legale privind inregistrarea denumirii site-ului producatorului de incaltaminte, obtinand practic dreptul de proprietate asupra afacerii acestuia din urma.
Este vehiculata preconceptia potrivit careia detinerea unui domeniu de internet, prin achizitionarea sa de la institutia abilitata sau prin firme de intermediere, este „pe viata”. Din punct de vedere juridic detinerea unui domeniu de internet este tradusa prin dreptul de folosinta, adica posibilitatea titularului de a-l intrebuinta in interesul sau si de a se bucura de rezultatele (financiare) obtinute din utilizarea acestuia.
Potrivit legislatiei si jurisprudentei in materia dreptului de proprietate intelectuala, proprietarul dreptului poate interzice utilizarea neautorizata a denumirii similare si/sau identice cu marca sa, iar in cazul domeniului de internet, poate solicita cedarea (gratuita) acestuia.
Cu alte cuvinte, prin amanarea protejarii conceptului se poate produce, de fapt, anularea lui si a tuturor investitiilor alocate promovarii si dezvoltarii business-ului.
In concluzie, nu este suficient sa cumparam un domeniu de internet pentru a deveni proprietarul afacerii si nu este recomandat sa investim in strategii de marketing online daca nu ne protejam conceptual cu prioriate.
Dreptul de folosinta asupra site-ului
Pierderea site-ului este posibila din cauza faptului ca o persoana nu poate avea drept de proprietate asupra unui site sau domeniu, ci doar drept de folosinta.
Alexandru VLASTON
Account Manager
MONADE BUSINESS STRATEGY&CONSULTING
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro