Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Contestaţie formulată de o asociaţie în numele unui membru al său. Competenţa teritorială
15.10.2014 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale, Jurisprudența ÎCCJ, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că soluţionarea contestaţiei îndreptată împotriva deciziei de recalculare a pensiei formulată de o persoană juridică de drept privat, fără scop lucrativ, constituită în vederea apărării drepturilor şi a promovării intereselor economice şi sociale ale membrilor săi, formulată în calitate de reprezentant convenţional al unuia dintre membrii săi, este de competenţa instanţei în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul reclamantul – persoană fizică, aşa cum rezultă din dispoziţiile art. 154 alin. (1) din Legea nr. 263/2010. Înalta Curte a mai precizat că această asociaţie nu poate fi asimilată unui sindicat, astfel cum este definit de dispoziţiile art. 1 lit. u) din Legea nr. 62/2011, în cauză nefiind aplicabile dispoziţiile art. 28 alin. (3) din Legea nr. 62/2011, referitoare la calitatea procesuală activă a sindicatelor în litigiile ce decurg din legislaţia muncii, în care apără drepturile membrilor săi şi nici ale Deciziei nr. 1/2013 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece recursul în interesul legii. Prin urmare, nu în funcţie de sediul asociaţiei se va determina competenţa teritorială de soluţionare a cauzei, ci în funcţie de domiciliul reclamantului. (Decizia nr. 1867 din 12 iunie 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anularea deciziei de recalculare a pensiei)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti