Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar

Mesajul președintei ICCJ pentru auditorii de justiție de anul I


15 octombrie 2014 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității marți, 14 octombrie 2014, un comunicat cu privire la participarea jud. dr. Livia Doina Stanciu, președintele instanței supreme, la festivitatea de deschidere a anului de studiu 2014-2015 din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii,

La eveniment au fost prezenți: judecător dr. Octavia Spineanu-Matei, directorul INM, judecător dr. Adrian Bordea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Robert Cazanciuc, ministrul justiţiei, Tiberiu Niţu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi avocat Dan Oancea, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România.

Prezentăm discursul integral al președintelui ICCJ:

„Distins auditoriu,
Onorat prezidiu,
Dragi colegi formatori,
Dragi auditori de justiție,
Doamnelor și domnilor,

Sunt fericită să particip, din nou, la momentul festiv al deschiderii anului academic 2014-2015 al Institutului Național al Magistraturii. Ca de fiecare dată, invitația doamnei director Octavia Spineanu Matei mă onorează și îmi oferă plăcutul prilej de a putea lua parte la bucuria începutului de drum profesional al celor care, după depășirea furcilor caudine ale unui concurs extrem de dificil, au pășit azi pragul acestei instituții ca auditori de justiție în anul I.

Și, la fel ca în ceilalți ani, o să aleg și acum să mă adresez, în cele ce urmează, în primul rând lor: felicitări dragii mei și bun venit în frumoasa familie a magistraturii românești!
Ați îndrăznit să sperați, dar mai ales ați decis să vă demonstrați pregătirea și hotărârea de a îmbrățișa cariera de magistrat și, înfruntând o concurență acerbă, ați reușit.

Ați demonstrat prin aceasta că sunteți o elită a absolvenților învățământului juridic din România.

O să vă spun, însă, și dumneavoastră, așa cum le-am spus și colegilor dumneavoastră anii trecuți: a fi foarte bun, a face parte din elită nu înseamnă doar o răsplată pentru ceea ce ai făcut în trecut, ci invariabil reprezintă și o responsabilitate, uneori apăsătoare, pentru ceea ce va trebui să realizezi în activitatea viitoare. De aceea, vreau să fiți conștienți de faptul că excelența constituie doar punctul de pornire al unor mari datorii și al unor mari responsabilități. Și aceasta mai cu seamă în cariera de magistrat. Pentru că profesia pe care v-ați ales-o este nu grea, ci foarte grea. Ea implică mari poveri și răspunderi. Și muncă, foarte multă muncă.

Pentru a-i putea face față cu succes, va trebui în primul rând să o stăpâniți extrem de bine la nivel teoretic. Pentru că, în magistratură o condiție esențială este capacitatea de a fi stăpân pe tine și pe cunoștințele tale. Or, această siguranță de sine nu ți-o poate da decât o foarte bună pregătire profesională. Iată de ce, îndemnul meu pentru voi este să folosiți la maxim timpul petrecut în acest Institut pentru a vă aprofunda cunoștințele teoretice, în special în ceea ce privește noutățile aduse prin recenta reformă legislativă, dar și în ceea ce privește dreptul Uniunii Europene și practica instanțelor europene.

Profitați la maximum de ceea ce vi se oferă, pentru că aici veți avea parte de îndrumarea unor formatori de o înaltă ţinută profesională şi pregătire academică și vă veți putea bucura de accesul neîngrădit la o bază largă de documentare şi informaţii cu caracter juridic, dar mai ales veți avea timp de studiu, timp pe care, odată intrați efectiv în activitate, nu îl veți mai avea niciodată la fel.

În procesul desăvârșirii voastre teoretice vreau să țineți, însă, cont de un lucru: cunoașterea nu trebuie redusă la o compilație tehnică a informațiilor de specialitate. Ați depășit, de-acum, anii studenției, în care studiul presupunea în primul rând acumularea de informații.
Einstein spunea că știința este misiunea omului de a învăța să înțeleagă. Folosiți așadar, acești doi ani pentru a învăța să înțelegeți Dreptul.

Este o condiție esențială pentru a putea înfăptui într-o zi Dreptatea.

Dar, dincolo de nivelul înalt de pregătire teoretică, un magistrat trebuie să aibă un înalt nivel de moralitate. În această profesie, profesionalismul fără caracter devine încet o povară și este inutil. Vă încurajez, prin urmare, să folosiți acești ani pentru a vă desăvârși profesional, dar și ca oameni.

Protagoras spunea, cu 2000 de ani în urmă, că omul este măsura tuturor lucrurilor. Cred că valoarea Justiției, ca a oricărui alt domeniu de activitate, de altfel, va depinde întotdeauna de valoarea și de calitatea oamenilor care o slujesc. Fiți oameni de valoare și aduceți prin aceasta valoare actului de justiție. Faceți de pe acum tot ce ține de voi pentru ca actul de justiție să reprezinte și un act de dreptate.

Folosiți, prin urmare, această perioadă a vieții voastre ca să adunați cunoștințele profesionale care vă vor sluji toată viața. Folosiți-o ca să vă formați ca oameni cinstiți, muncitori, corecți, puternici și demni. Folosiți această perioadă ca să învățați să nu vă lăsați niciodată învinși de greutăți. Folosiți-o să învățați să fiți buni și drepți.

Am toată încrederea că veți reuși!

Înainte de a-mi încheia scurtul mesaj, doresc încă o dată să îi felicit pe auditorii de justiție din anul I pentru reușita la examenul de admitere la Institut, pe auditorii de justiție din anul II pentru frumoasele realizări înregistrate anul trecut, întregul corp profesoral al Institutului pentru profesionalismul și dăruirea cu care s-a implicat în formarea profesională inițială și continuă a magistraților din România, pe doamna director, alături de echipa sa managerială, pentru modul exemplar în care înțelege să își ducă la îndeplinire misiunea, pe toți cei care fac parte din aparatul tehnic al Institutului și, tuturor vă urez din suflet, să aveți parte de un an universitar frumos și bogat, plin de împliniri profesionale și personale, multă sănătate și multe bucurii!

Vă mulțumesc,

Judecător dr. Livia Doina Stanciu,
Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție”

 

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii