Varia
JURIDICE
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

România a semnat Protocolul nr. 16 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului
16.10.2014 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Ministerul Afacerilor Externe a dat publicității marți, 14 octombrie 2014, un comunicat cu privire la semnarea de către România, prin Catrinel Brumar, Agentul Guvernamental pentru CEDO, a Protocolului nr. 16 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Ceremonia de semnare a avut loc la sediul Consiliului Europei din Strasbourg, în prezenţa Secretarului General adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni.

Elementul de noutate adus de Protocolul nr. 16 constă în posibilitatea pentru cele mai înalte jurisdicţii ale părţilor contractante de a solicita un aviz consultativ atunci când apreciază că o anumită cauză aflată pe rolul lor ridică o problemă gravă privind interpretarea sau aplicarea Convenţiei sau a protocoalelor sale.

În cadrul ceremoniei, a fost depusă și declarația privind cele mai înalte jurisdicții române care vor putea solicita un aviz consultativ Curții Europene și care cuprinde, pe lângă Curtea Constituțională și Înalta Curte de Casație și Justiție, și curțile naționale de apel.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “România a semnat Protocolul nr. 16 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”

  1. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

    De abia astept sa intre in vigoare. Nu de alta, dar o parte din teoriile pe care le dezvolt in teza mea de doctorat au la baza si acest protocol! Chiar acum doua zile ma intrebam de ce, daca Romania este printre primele state in topul celor care primesc condamnari la CEDO, de ce nu semneaza acest protocol depus spre a fi semnat de acum un an (2 octombrie 2013) si care va putea rezolva, in primul rand, orice conflict care ar putea aparea intre ICCJ si CCR, referitor la interpretarea drepturilor fundamentale si la ce cere si nu cere CEDO.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate