Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE ref. aplicarea TVA pentru servicii prestate unei societăți care are sediul în alt stat membru. Din complet a făcut parte și jud. Camelia Toader


20 octombrie 2014 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate

Curtea de Justiției a Uniunii Europene a dat publicității hotărârea pronunțată, joi, 16 octombrie 2014, de Camera a treia, din care face parte și judecător Camelia Toader, în cauza C-605/12.

Materie: Fiscalitate – Taxa pe valoarea adăugată

Obiectul cauzei: Cerere de decizie preliminară – Naczelny Sąd Administracyjny (Polonia)– Litigiu între Welmory sp. z o.o., cu sediul în Polonia („societatea poloneză”), și directorul administrației fiscale din Gdańsk, cu privire la locul de aplicare a taxei pe valoarea adăugată unor servicii prestate de această societate unei societăți care are sediul activității economice în alt stat membru.

Situația de fapt: Welmory LTD, cu sediul în Nicosia (Cipru), organizează vânzări la licitație pe o platformă de vânzare online. În acest scop, societatea menționată vinde pachete de „bids” (oferte), cu alte cuvinte titluri care dau dreptul de a face o ofertă pentru a cumpăra un bun scos la licitație prin propunerea unui preț mai mare decât ultimul preț propus. Societatea cipriotă a încheiat, la 2 aprilie 2009, un contract de colaborare cu societatea poloneză Welmory, în temeiul căruia cea dintâi și‑a asumat obligația de a furniza celei de a doua un serviciu de punere la dispoziție a unui site internet de vânzări la licitație. Societatea poloneză își asuma, la rândul său, în principal, obligația de a vinde bunuri pe acest site. La 19 aprilie 2010, societatea cipriotă a achiziționat 100% din capitalul social al societății poloneze. Pentru perioada cuprinsă între ianuarie și aprilie 2010, anterioară acestei achiziții, societatea poloneză a emis patru facturi aferente unor prestări de servicii furnizate societății cipriote (publicitate, service, furnizarea de informații și prelucrarea datelor). Directorul administrației fiscale a considerat că era vorba despre prestări de servicii furnizate unui sediu comercial fix al societății cipriote pe teritoriul polonez și că, în consecință, se impunea taxarea acestora în Polonia la valoarea normală de 22%. Societatea poloneză contestă această apreciere în litigiul aflat pe rolul instanței de trimitere, susținând că nu trebuie să factureze TVA‑ul, acesta fiind în sarcina beneficiarului serviciilor.

Întrebarea preliminară: „În scopul impozitării serviciilor prestate de societatea (poloneză), cu sediul în Polonia, societății (cipriote), cu sediul într‑un alt stat membru al Uniunii Europene, în cazul în care societatea (cipriotă) utilizează infrastructura societății (poloneze) în cadrul desfășurării activității sale economice, ”sediul comercial fix” în sensul articolului 44 din Directiva (TVA) este locul în care se află sediul societății (poloneze)?”

Răspunsul Curții: Trebuie să se considere că o primă persoană impozabilă care și‑a stabilit sediul activității economice într‑un stat membru și care beneficiază de servicii prestate de o a doua persoană impozabilă stabilită în alt stat membru dispune, în acest alt stat membru, de un „sediu comercial fix”, în sensul articolului 44 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2008/8/CE a Consiliului din 12 februarie 2008, în vederea stabilirii locului de impozitare a acestor servicii, dacă acest sediu comercial se caracterizează printr‑un grad suficient de permanență și o structură adecvată în termeni de resurse umane și tehnice care îi permit să primească prestări de servicii și să le utilizeze în scopul activității sale economice, aspect a cărei verificare este de competența instanței de trimitere.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică