Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CSM propune modificarea Codului de procedură penală
20.10.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Lege 9, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a propus în ședința de joi, 16 octombrie 2014, modificarea şi completarea Codului de procedură penală, aprobat prin Legea nr. 135/2010, în vederea susţinerii acestora ca propuneri de amendamente la proiectul de lege referitor la modificarea Codului de procedură penală, aflat în prezent în procedură parlamentară, după cum urmează:

1. La articolul 211, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, respectiv alin. (1 ind. 1) cu următorul cuprins: „(1 ind. 1) Durata măsurii controlului judiciar în cursul urmăririi penale nu poate să depăşească 1 an, dacă pedeapsa prevăzută de lege este amenda sau închisoarea de cel mult 5 ani, respectiv 2 ani, dacă pedeapsa prevăzută de lege este detenţiunea pe viaţă sau închisoare mai mare de 5 ani.”

2. La articolul 216, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, respectiv alin. (1 ind. 1) cu următorul cuprins: „(1 ind. 1) Durata măsurii controlului judiciar pe cauţiune în cursul urmăririi penale nu poate să depăşească 1 an, dacă pedeapsa prevăzută de lege este amenda sau închisoarea de cel mult 5 ani, respectiv 2 ani, dacă pedeapsa prevăzută de lege este detenţiunea pe viaţă sau închisoare mai mare de 5 ani.”

3. La articolul 207, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(2) În termen de 3 zile de la înregistrarea dosarului, judecătorul de cameră preliminară verifică din oficiu legalitatea şi temeinicia măsurii preventive, cu citarea inculpatului. În cazul arestării preventive şi a arestului la domiciliu, verificarea se realizează înainte de expirarea duratei măsurii preventive.”

4. La articolul 208, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(4) În tot cursul judecăţii, instanţa, din oficiu, prin încheiere, verifică periodic, dar nu mai târziu de 60 de zile, dacă subzistă temeiurile care au determinat menţinerea măsurilor preventive dispuse faţă de inculpat.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti