Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII TAX: ”Agenda rămâne deschisă pentru o strategie fiscală în funcție de nevoile de dezvoltare sectorială”
21.10.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Fiscalitate, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Alexandru Cristea, Tax Partner în cadrul ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII TAX a atras atenția, într-o conferință organizată de Ziarul Financiar, că utilizarea în mod eficient a unor pârghii fiscale va putea încuraja dezvoltarea unor sectoare-cheie pentru România.

Reglementările în materie fiscală, dar mai ales administrarea fiscală actuală sunt insuficiente pentru a asigura reluarea fluxului investițional înspre România ori propulsarea țării în topurile de competitivitate economică este concluzia dezbaterilor prilejuite de conferința ”Cum poate fiscalitatea să propulseze România în topurile competitivității economice”, organizată de Ziarul Financiar în data de 15 octombrie, cu participarea ministrului Economiei Constantin Niță.

Alexandru Cristea

Alexandru Cristea

Alexandru Cristea, Tax Partner al ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII TAX, prezent în calitate de lector la acest eveniment, a realizat o trecere în revistă a principalelor modificări în materie fiscală din 2014 și a punctat așteptările mediului de afaceri pentru anul viitor. Potrivit consultantului, intervenția legiuitorului s-a făcut adesea în pripă, în absența unei strategii fiscale în funcție de nevoile reale de dezvoltare sectorială. ”Senzația pe care o avem noi, ca specialiști fiscali, dar și ca urmare a discuțiilor purtate cu reprezentanți ai mediului de afaceri este una de ”cârpeală”, în scopul menținerii unui fragil echilibru bugetar – anumite probleme s-au rezolvat, pe alocuri s-a redus povara fiscală, în schimb au fost introduse impozite noi în sectoare vitale pentru creșterea economică și atragerea de investiții, colectarea a rămas slabă, iar evaziunea imensă (16% din PIB)”, a apreciat Alexandru Cristea.

Acesta a semnalat că autoritățile ar trebui să se preocupe să corecteze anumite deficiențe ori lipsuri din legislația actuală, cum ar fi să publice urgent normele de aplicare a deducerii suplimentare pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare și să regândească sistemul de impozitare a construcțiilor speciale – atât prin diminuarea cotei actuale (de 1,5%), cât și printr-o reașezare în funcție de sectoarele de activitate și de aplicarea unor scutiri, exemplul elocvent fiind situația parcurilor industriale. De asemenea, în opinia consultantului fiscal al ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII TAX, rescrierea Codului fiscal, deși un demers binevenit și îndelung așteptat de mediul de afaceri, cel mai probabil nu se va mai întâmpla anul acesta: ”Nu este exclus, pe modelul anilor anteriori, ca legiuitorii să intervină cu o Ordonanță de Urgență pentru a modifica anumite prevederi ale Codului fiscal și asta să se întâmple fix pe final de an. Ar fi o dovadă că predictibilitatea la nivel fiscal nu există în România”.

Opinia lui Alexandru Cristea este susținută și de ceilalți participanți la dezbateri, care au remarcat faptul că predictibilitatea și stabilitatea fiscală au fost serios afectate de multitudinea de schimbări în plan legislativ. Vorbitorii invitați au evidențiat că interesul investitorilor străini pentru dezvoltarea unor afaceri pe plan local este strâns legat de asigurarea unui climat investițional favorabil și, implicit, de modernizarea administrării fiscale și a relației dintre fisc și contribuabil.

În ciuda anumitor imperfecțiuni legislative ori a tergiversării adoptării unor măsuri benefice pentru stimularea investițiilor, Alexandru Cristea a remarcat faptul că bilanțul lui 2014 include și numeroase decizii cu caracter pozitiv și cu un impact benefic asupra economiei, cum ar fi:
– eliminarea anumitor piedici sectoriale în industria financiară (normalizarea legislației contabile în ceea ce privește recunoașterea creanțelor la costul de achiziție sau eliminarea colectării TVA-ului pentru bunurile nereposedate în industria de leasing);
– posibilitatea filialelor/sucursalelor firmelor străine din România de a opta pentru un an fiscal diferit de cel calendaristic (care să corespundă cu cel financiar);
– posibilitatea reportării creditului fiscal pentru sponsorizări pe o perioadă de 7 ani;
– pierderile fiscale, precum și cheltuielile cu dobânzile și pierderile nete din diferențe de curs valutar reportate pot fi preluate de la un contribuabil la altul prin fuziune/divizare;
– sistemul de TVA la încasare a devenit opțional.

Modernizarea administrării fiscale și îmbunătățirea colectării taxelor sunt esențiale pentru un mediu fiscal sănătos a fost o altă concluzie a dezbaterilor din cadrul conferinței organizate de Ziarul Financiar. ”Există o presiune pentru modernizarea administrării fiscale din partea forurilor internaționale, dar și pentru modificarea cadrului legal referitor la Procedura Fiscală”, a menționat partenerul ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII TAX. Potrivit acestuia, amendamentele ce trebuie introduse în materie de procedură fiscală ar trebui, printre altele, să lămurească situațiile tot mai frecvente de nesoluţionare în termen a contestaţiilor ca urmare a controalelor fiscale, printr-o prevedere care să ofere contribuabililor contestatori posibilitatea de a se adresa instanţelor de contencios administrativ. Mai mult, se impune clarificarea naturii juridice a proceselor-verbale întocmite de organele de inspecție/antifraudă fiscală și introducerea de condiții precise pentru exercitarea măsurilor asigurătorii.

În final, Alexandru Cristea, Tax Partner al ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII TAX, a concluzionat că strategia fiscală a României ar trebui să țină cont de nevoile/dezvoltarea sectorială; măsurile ce pot fi avute în vedere includ regândirea sistemului de redevențe pentru resursele minerale, lărgirea cotei reduse de TVA la alimente – pe modelul reducerii TVA aplicate la pâine -, generalizarea taxării inverse în anumite sectoare cu risc de evaziune, precum și exonerarea de plata TVA la import. Nu în ultimul rând, specialistul ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII TAX a arătat că sistemul impozitelor și taxelor locale este unul învechit, ce necesită nu doar o reașezare, ci o reformă în profunzime.

Conferința ”Cum poate fiscalitatea să propulseze România în topurile competitivității economice”, organizată de Ziarul Financiar în data de 15 octombrie, a atras peste 100 de participanți și a adus la aceeași masă reprezentanți ai autorităților și ai mediului de business pentru a dezbate subiecte de actualitate legate de sistemul fiscal și impactul acestuia asupra mediului de afaceri.

Despre ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII TAX

Constituită în martie 2012, ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII TAX s-a lansat pe piaţa serviciilor de consultanţă fiscală cu specialişti din Big4 şi Ministerul Finanţelor Publice, printre care se numără şi Ion Capdefier, fost Director General în Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF timp de 17 ani.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti