Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Dare de mită și luare de mită. Urmărire penală


21 octombrie 2014 | Georgiana-Camelia LUCIU, Paula VÂRBAN, Georgiana-Camelia LUCIU
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal, Procedură penală
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

DNA. Dare de mită și luare de mită. Urmărire penală.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de D. A., la data faptelor preşedintele clubului „Universitatea Cluj”, pentru infracţiunile de luare de mită și complicitate la dare de mită.

Preambul:
Prin rechizitoriul nr. 95/P/2006 din 16 decembrie 2008, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaților B. G. pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, inclusiv cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de corupție, precum și a inculpatului S. T., astfel:
B. G., pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită,
S. T., pentru săvârșirea complicității la dare de mită.
Referitor la aceste infracțiuni, importante pentru prezentul dosar, în cuprinsul rechizitoriului, în fapt s-a reținut că B. G., în calitate de finanțator și acționar al F.C. Steaua București S.A. a oferit, în perioada 4-7 mai 2008, suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de fotbal din cadrul clubului Universitatea Cluj, aflați pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a a Campionatului Național de Fotbal – Liga I (aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare), în scopul îndeplinirii îndatoririlor de serviciu prevăzute în contractele de joc, Regulamentul intern și în Regulamentul Federației Române de Fotbal privind „Statutul și Transferul jucătorilor de fotbal”, constând în apărarea corectă a șanselor de joc și realizarea obiectivelor de instruire – performanță stabilite de club, pentru obținerea unei victorii în meciul cu echipa C.F.R. – 1907 Cluj din 07 mai 2008, iar inculpatul S. T. l-a sprijinit pe inculpatul B. G., prin aceea că, în perioada 06 mai 2008 – 07 mai 2008, s-a deplasat la Cluj Napoca având asupra sa suma de 1.700.000 de euro, pentru a garanta astfel atât existența banilor, cât și posibila remitere a acestora în funcție de rezultatul meciului din 07 mai 2008.
Prin decizia nr. 156 din 4 iunie 2013, pronunțată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul nr. 785/1/2013, inculpații B. G. și S. T. au fost condamnați definitiv, inclusiv pentru cele două infracțiuni descrise mai sus.
În cuprinsul deciziei nr. 156 din 4 iunie 2013, Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a arătat că fapta inculpatului B. G. de a oferi suma de 1,7 milioane de euro jucătorilor de fotbal din cadrul clubului Universitatea Cluj, în scopul îndeplinirii îndatoririlor de serviciu, constând în apărarea corectă a șanselor de joc și realizarea obiectivelor de instruire și performanță stabilite de club pentru obținerea unei victorii în meciul cu echipa C.F.R. 1907 Cluj din 7 mai 2008 constituie infracțiunea de dare de mită, în modalitatea oferirii.
De asemenea, prin rechizitoriul nr. 95/P/2006 din 16 decembrie 2008 s-au dispus, disjungerea cauzei față de A. D., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită și continuarea cercetărilor în mod separat, în condițiile în care acesta nu a putut participa la activitățile de urmărire penală din cauze obiective.

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale în dosarul disjuns faţă de A. D., în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
La 7 mai 2008 urma să se desfășoare etapa a 34-a a Campionatului Național de Fotbal – Liga I. Înainte de această etapă, echipele C.F.R. 1907 Cluj și Steaua București se aflau pe primele două locuri ale clasamentului, în această ordine, la o diferență de un punct una de cealaltă.
Ținând seama de sistemul de punctaj, Steaua ar fi fost propulsată pe primul loc al clasamentului, dacă în ultima etapă, C.F.R. 1907 Cluj termina meciul la egalitate sau pierdea.
În ultima etapă, C.F.R. 1907 Cluj urma să joace cu Universitatea Cluj, iar o victorie a C.F.R. 1907 Cluj în meciul cu Universitatea Cluj ar fi dus la clasarea echipei de fotbal Steaua pe locul 2 al clasamentului, chiar dacă Steaua Bucureşti ar fi câştigat meciul din ultima etapă a campionatului.
Pentru Steaua București, miza meciului din ultima etapă implica interese duble, respectiv de ordin sportiv, care țin de palmaresul fiecărui club de fotbal, precum și de ordin financiar, echipa de pe primul loc având acces în cea mai prestigioasă competiție europeană inter-cluburi și anume în Liga Campionilor Europeni, precum și avantaje financiare de peste 5,5 milioane de euro, reprezentând drepturi financiare acordate de UEFA pentru fiecare echipă calificată în grupele Ligii Campionilor. Alte avantaje materiale s-ar fi putut obține din vânzările de bilete pentru meciurile jucate pe teren propriu și din atragerea unor sponsori importanți.
În aceste condiții, în perioada 4-7 mai 2008, B. G., în calitate de acționar al clubului Steaua, i-a contactat, atât direct cât şi prin persoane interpuse, pe membrii conducerii clubului Universitatea Cluj și pe jucătorii de fotbal ai acestei echipe, cărora le-a oferit sume de bani pentru ca echipa să câștige sau să obțină un meci egal cu a C.F.R. 1907 Cluj. B. G. a fost ajutat de două persoane, respectiv de D. A. care a transmis jucătorilor oferta referitoare la suma de 1.700.000 de euro şi S. T. care a transportat banii de la București la Cluj Napoca.
Din probatoriul administrat în prezenta cauză a rezultat că suspectul D. A. ar fi acceptat să îl ajute pe B. G. în sensul de a-i convinge pe fotbaliști, prin prezentarea ofertei, să joace meciul astfel încât să câștige.
Suspectului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Georgiana-Camelia LUCIU

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro