Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Luare de mită. Reținere


21 octombrie 2014 | Georgiana-Camelia LUCIU, Paula VÂRBAN, Georgiana-Camelia LUCIU
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

PICCJ. Luare de mită. Reținere.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpaţilor I. V., S. D. G., R. M., P. I. G., P. M., M. G., M. M. V., F. V., C. D., N. C. (toţi angajaţi ai poliţiei de frontieră în punctul de trecere al frontierei Giurgiu – Ruse) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

În cursul zilei de astăzi, inculpaţii au fost prezentaţi cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti.

Din referatul cu propunere de arestare preventivă au rezultat următoarele:
În punctul de trecere al frontierei Giurgiu – Ruse, la nivelul anilor 2011-2014, a fost instituită în rândul poliţiştilor de frontieră o practică infracţională, în sensul de a pretinde şi primi sume de bani, cuprinse între 20 de euro şi 100 de lei pentru ca în schimbul acestor sume, să efectueze un act contrar atribuţiilor de serviciu, respectiv să permită unor persoane tranzitarea frontierei către Bulgaria cu autoturisme înmatriculate provizoriu, contrar dispoziţiilor legale. Astfel, sumele de bani date cu titlu de mită erau introduse, la vedere, în folia de plastic în care se aflau documentele maşinii.
Pentru identificarea persoanelor implicate în activitatea infracţională, în cauză a fost autorizată folosirea unor investigatori sub acoperire, fiind emise, de asemenea, de către instanţa de judecată autorizaţii privind înregistrarea audio-video în mediul ambiental a convorbirilor purtate de oricare dintre investigatori, cu ocazia întâlnirilor pe care urmau să le aibă cu orice angajaţi ai poliţiei de frontieră din punctual de trecere a frontierei Giurgiu – Ruse sau cu persoane interpuse.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Georgiana-Camelia LUCIU

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro