BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
3 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Pronunțarea judecătorului de cameră preliminară. Excepție de neconstituționalitate admisă

22.10.2014 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

A se vedea și dezbaterea juridică din 14 aprilie 2014: Anticamera judecății penale: Camera Preliminară.

Plenul Curții Constituționale s-a întrunit marți, 21 octombrie 2014, pentru a soluționa excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 38 alin. (1) lit. f) și art. 341 alin. (5)-(8) din Codul de procedură penală, excepție invocată de Savin Marcel, în dosarul nr. 74/32/2014 al Curții de Apel Bacău și, respectiv, de Leu Mihai, în dosarul nr. 266/787/2014 al Judecătoriei Avrig.

Soluția: cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 341 alin. (5) din Codul de procedură penală şi a constatat că soluţia legislativă potrivit căreia judecătorul de cameră preliminară se pronunţă asupra plângerii „fără participarea petentului, a procurorului şi a intimaţilor” este neconstituţională.

:: sursa: Curtea Constituțională a României

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “Pronunțarea judecătorului de cameră preliminară. Excepție de neconstituționalitate admisă

 1. Mihai COSTACHE spune:

  Oare revizuirea cf. art. 453 lit. f) ar fi aplicabila? Si ce se intimpla daca se judeca deja fondul desi impotriva incheierii pronuntata in camera preliminara s-a cerut revizuirea?

  Se vor suspenda?

 2. Dragoș TÂRȘIA spune:

  Exceptia a fost invocată pentru Leu Mihai de avocatul Târșia Dragoș din cadrul Florescu și Târșia SCA – Baroul Sibiu

 3. Cred că titlul induce în eroare. Nu e vorba de procedura camerei preliminare. E vorba de procedura plângerii împotriva soluțiilor de netrimitere în judecată pe care se pronunță tot un judecător de cameră preliminară. Verificați articolul declarat neconstituțional la ce procedură se referă.

  Că ar trebui mutatis mutandis să fie o discuție identică și pe cameră preliminară este adevărat. Dar la acest moment discuția este strict pe procedura plângerii împotriva soluțiilor de netrimitere (vechiul 278 ind. 1 CPP dacă e mai ușor așa).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week