Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. Întrebare preliminară ref. impozitarea câștigurilor din jocuri de noroc. Răspunsul


23.10.2014 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, Jocuri de noroc
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității hotărârea pronunțată miercuri, 22 octombrie 2014, în cauzele conexate C-344/13 și C-367/13 (Blanco și Fabretti).

Materie: Libera prestare a serviciilor.

Obiectul cauzelor: Cereri de decizie preliminară introduse de Commissione tributaria provinciale di Roma – Litigii între domnii Blanco și Fabretti, pe de o parte, și autoritatea fiscală italiană, pe de altă parte, cu privire la deciziile lor de impunere.

Situația de fapt: Domnul Blanco și domnul Fabretti au formulat acțiuni în justiție pentru contestarea unor decizii de impunere prin care autoritatea fiscală națională le-a imputat că nu au declarat sume care corespund unor câștiguri realizate în cazinouri situate atât în alte state membre, cât și în state terțe. În susținerea acțiunilor, reclamanții au invocat, printre altele, că deciziile de impunere încalcă principiul liberei prestări a serviciilor, prevăzut la articolul 56 TFUE, și determină un tratament discriminatoriu întrucât câștigurile realizate în Italia ar fi scutite de obligațiile de declarare și nu ar intra sub incidența impozitului pe venit.

Întrebarea preliminară: Instanța de trimitere solicită, în esență, să se stabilească dacă articolele 52 TFUE și 56 TFUE trebuie interpretate în sensul că se opun legislației unui stat membru potrivit căreia câștigurile din jocuri de noroc realizate în sălile sale naționale nu sunt supuse impozitului pe venit, în condițiile în care cele realizate în alte state membre sunt supuse acestui impozit, și dacă motive de ordine publică, de siguranță publică sau de sănătate publică permit justificarea unei astfel de diferențe de tratament.

Răspunsul Curții: Articolele 52 TFUE și 56 TFUE trebuie interpretate în sensul că se opun legislației unui stat membru care supune impozitului pe venit câștigurile din jocuri de noroc realizate în săli de jocuri situate în alte state membre și scutește de impozitul respectiv venituri similare atunci când provin de la săli de jocuri situate pe teritoriul său național.

În motivare, Curtea a reținut că o reglementare națională precum cea în discuție în litigiul principal creează o restricție discriminatorie privind libera prestare a serviciilor, astfel cum este garantată de articolul 56 TFUE, nu numai în raport cu prestatorii, ci și cu destinatarii acestor servicii. O astfel de reglementare poate fi justificată numai în măsura în care urmărește obiective care corespund motivelor de ordine publică, de siguranță publică și de sănătate publică în sensul articolului 52 TFUE. În această privință, Curtea a apreciat că, în speță, nu constituie o justificare valabilă obiectivele invocate de guvernul italian precum prevenirea spălării capitalurilor sau combaterea dependenței de jocurile de noroc.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti