CJUE. Acceptarea aderării unui stat terț la Convenția de la Haga din 1980 ține de competența exclusivă a UE
23 octombrie 2014 | JURIDICE.ro
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității Avizul nr. 1/13 al Marii Camere din 14 octombrie 2014.
Materie: Cooperare judiciară în materie civilă – Acorduri internaționale.
Obiect: Cerere de aviz adresată Curții de către Comisia Europeană în temeiul art. 218 alin. (11) TFUE, formulată după cum urmează „Acceptarea aderării unei țări terțe la [Convenția asupra aspectelor civile ale răpirii internaționale de copii, încheiată la Haga la 25 octombrie 1980 (denumită în continuare „Convenția de la Haga din 1980”)] ține de competența exclusivă a Uniunii (Europene)?”
Contextul cererii de aviz: Toate statele membre sunt părți contractante la Convenția de la Haga din 1980, în timp ce Uniunea nu este parte contractantă la aceasta. La date diferite, mai multe țări terțe au depus, succesiv, instrumente de aderare la Convenția de la Haga din 1980. Considerând că domeniul răpirii internaționale de copii ține de competența exclusivă a Uniunii, poziție neîmpărtășită de cea mai mare parte a statelor membre ale Uniunii, Comisia a considerat oportun să sesizeze Curtea cu o cerere de aviz privind competența Consiliului Uniunii Europene de a emite decizii privind declarațiile de acceptare de către statele membre, în interesul Uniunii Europene, a aderării acestor țări terțe la Convenția de la Haga din 1980.
Avizul Curții: Acceptarea aderării unui stat terț la Convenția asupra aspectelor civile ale răpirii internaționale de copii, încheiată la Haga la 25 octombrie 1980, ține de competența exclusivă a Uniunii Europene.
În motivare, Curtea a reținut că Convenția de la Haga din 1980 privește cooperarea civilă în materie de deplasare transfrontalieră de copii. Ea ține astfel de domeniul dreptului familiei care are o incidență transfrontalieră, în care Uniunea deține o competență internă în temeiul articolului 81 alineatul (3) TFUE. În plus, Uniunea și-a exercitat această competență prin adoptarea Regulamentului nr. 2201/2003 privind competența, recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești. În aceste condiții, Uniunea dispune de o competență externă în domeniul care face obiectul convenției în cauză. După ce a procedat la o analiză privind concordanța domeniilor acoperite de normele Uniunii și, respectiv, de convenția internațională în discuție, Curtea a constatat că dispozițiile Regulamentului nr. 2201/2003 acoperă în mare parte cele două proceduri reglementate de Convenția de la Haga din 1980, și anume cea privind înapoierea copiilor deplasați ilicit și cea vizând asigurarea exercitării dreptului de vizitare; chiar dacă Regulamentul nr. 2201/2003 prevalează asupra convenției menționate, domeniul de aplicare și eficacitatea normelor comune stabilite prin acest regulament riscă să fie afectate prin acceptări eterogene din partea statelor membre ale aderării unor state terțe la Convenția de la Haga din 1980. În consecință, acceptarea aderării unui stat terț la Convenția de la Haga din 1980 ține de competența exclusivă a Uniunii.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro