Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

ICCJ. Promisiune de vânzare-cumpărare. Drept de proprietate vs. drept de creanţă
24.10.2014 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudența ÎCCJ, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 27 octombrie 2014, va avea loc dezbaterea juridică cu tema: Aproape (de) contract: antecontractul.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în cazul în care promitentul-vânzător dintr-un antecontract de vânzare-cumpărare nu încheie contractul de vânzare-cumpărare cu promitentul-cumpărător, ci cu o terţă persoană, iar primitentul-cumpărător formulează acţiune în constatarea nulităţii absolute a contractului astfel încheiat prin care invocă frauda la lege, prezumţia de bună-credinţă a cumpărătorului trebuie să fie analizată prin raportarea acesteia la dreptul dobândit de promitentul-cumpărător prin antecontractul de vânzare-cumpărare, respectiv un drept de creanţă constând în plata unor despăgubiri, iar nu un drept asupra imobilului ce urma a fi vândut. În acest sens, Înalta Curte a precizat că promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare nu are ca efect transmiterea dreptului de proprietate asupra bunului, ci dă naştere doar unei obligaţii de a face – aceea de a încheia în viitor contractul de vânzare-cumpărare – astfel încât, în caz de nerespectare a ei de către una dintre părţi, cealaltă parte poate cere doar despăgubiri. (Decizia nr. 2668 din 24 septembrie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatare nulitate absolută contract de vânzare-cumpărare)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti