Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Avocați urmăriți penal pentru spălare de bani
23.10.2014 | Georgiana-Camelia LUCIU, Paula VÂRBAN, Georgiana-Camelia LUCIU

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Brașov. Constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, spălare de bani. Urmărire penală și reținere.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Braşov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 octombrie 2014, a inculpatului A. H., în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
constituirea unui grup infracțional organizat,
complicitate la trafic de influență,
spălare de bani.

De asemenea, în cauză, s-a dispus extinderea și efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de:
M. N., avocat,
– P. V. A., avocat
– D. C. E., asociat şi administrator al societăţii comerciale Reședința Vârstnicilor SRL,
toți pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.

În ordonanţele procurorilor există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
Începând cu luna data de 24 iunie 2013, împreună cu inculpaţii P. G. S., H. V., A. I. şi B. D. C., inculpatul H. A. a constituit un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior și alte persoane), ce urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafață de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisă în mod presupus fraudulos.
În baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații B. D. C., V. H. și cu suspecții P. V. A., M. N., inculpatul H. A. a determinat-o pe suspecta D. C. E., administrator al SC REȘEDINȚA VÂRSTNICILOR SRL, să încheie un contract cu P. G. S., prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de B. D. S. pentru suprafața de 43.277 ha, dobândită prin decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, la prețul de 2.500 de euro/ha. Preţul tranzacţiei, de 2.500 euro/hectar, a fost de aproximativ 3 ori mai mic decât valoarea de piaţă, întrucât contractul masca, în cuprinsul său, și cumpărarea de influență de la autoritățile din județul Bacău.
SC REȘEDINȚA VÂRSTNICILOR SRL are ca asociat unic pe MAJURA LIMITED (cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă al cărei asociat real este H. A.
Prin disimularea adevăratei naturi a provenienței folosului primit de V. H. (dobândirea anumitor drepturi), A. H. l-a ajutat pe acesta din urmă să comită infracțiunea de trafic de influență.
Toate persoanele implicate (H. A., H. V., P. G. S., B. D. C., A. I.) cunoșteau faptul că s-a stabilit un preț mult mai mic decât cel real deoarece diferența de preț ce urma să fie obținută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui H. V. și al lui B. D. C. în schimbul exercitării de influențe față de funcționarii cu atribuții privind punerea în executare a deciziei nr. 231/R/2012.

Inculpatului și suspecților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și respectiv 307 Cod de procedură penală.

Dosarul va fi înaintat la data de 23 octombrie 2014 către Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă faţă de inculpatul A. H..

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, activități care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Georgiana-Camelia LUCIU

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti