Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q8
Citeşte mai mult în legătură cu Avocați, Drept penal

Avocat trimis în judecată pentru trafic de influență

23 octombrie 2014 | Georgiana-Camelia LUCIU, Paula VÂRBAN, Georgiana-Camelia LUCIU

DNA-Craiova. Trafic de influență. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție-Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului M. I. B., avocat definitiv în cadrul Baroului Vâlcea, la data comiterii faptei, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, M. I. B., avocat definitiv în cadrul Baroului Vâlcea, a pretins în două rânduri şi a primit în trei tranşe, de la C. I., direct sau prin intermediul concubinei sale, C. A. Ș., suma de 29.000 euro, lăsându-l să creadă că, are influenţă asupra magistraţilor judecători de la Tribunalul Dolj şi Curtea de Apel Craiova.
Mai mult, inculpatul le-a creat impresia celor două persoane că îi poate determina pe judecătorii celor două instanțe să nu dispună, să nu menţină arestarea preventivă a lui C. I. şi a celor doi fii ai săi, în dosare ale Tribunalului Dolj, în care aceştia erau inculpaţi şi să pronunţe hotărâri favorabile acestora.
Pentru a fi cât mai convingător, M. I. B. s-a prevalat de relaţia de rudenie apropiată cu fratele său, magistrat judecător din cadrul Curţii de Apel Craiova, Secţia Penală.

Banii au fost remişi de către C. I., prin intermediul concubinei sale, C. A. Ș..
Pe parcursul judecăţii, o parte din inculpaţi au fost puşi în libertate, însă, prin hotărârea pronunţată de instanţa de fond, s-a dispus condamnarea în regim de detenţie a unuia dintre inculpaţi (C. I.). Această împrejurare a generat un comportament agresiv al inculpaților, precum şi proferarea de ameninţări la adresa avocatului M. I. B. şi a familiei sale, pentru a-l determina să restituie suma primită şi, în plus, să achite o diferenţă suplimentară cu titlu de dobândă, în total 37.000 euro..
Din această sumă, inculpatul M. I. B. a restituit o parte, după cum urmează: 2.000 euro, un autoturism Touareg evaluat la 6.500 euro (până la sfârşitul anului 2013), un teren în Drăgăşani, pentru care s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare (în primăvara anului 2014), evaluat la 15.000 euro, suma de 1.000 euro şi 4.000 lei (în perioada martie-aprilie 2014).
Întrucât, chiar şi după remiterea acestor sume de bani şi bunuri, ameninţările au continuat, avocatul M. I. B. a denunţat fapta la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova.
La data de 9 mai 2014, avocatul M. I. B. s-a întâlnit cu inculpații C. I. şi C. A. Ș. în parcarea unui supermarket din Craiova, ocazie cu care C. I. a primit de la avocat suma de 10.000 euro, reprezentând o parte din cei 37.500 euro, procedându-se la constatarea infracţiunii flagrante.

Prin rechizitoriul nr. 106/P/2014, din 4 iunie 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților C. I. și C. A. Ș. pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență, șantaj și complicitate la șantaj.

În ceea ce-l privește pe inculpatul M. I. B., la data de 9 mai 2014, acesta a solicitat încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, iar la data de 4 iunie 2014, efectele acestuia au fost avizate de procurorul şef al Serviciului Teritorial Craiova din cadrul Direcţiei Naționale Anticorupţie, fiind sesizată ulterior Curtea de Apel Craiova.
De la momentul sesizării instanței cu acordul de recunoaștere a vinovăției și până la 7 iulie 2014, termenul la care urma să se judece acesta, inculpatul M. I. B., a săvârșit o nouă infracțiune de trafic de influență, într-o manieră absolut identică, pentru care a şi fost trimis în judecată în stare de arest preventiv.

Urmare a săvârșirii acestei noi infracțiuni, Curtea de Apel Craiova a respins acordul de recunoaștere a vinovăției, împrejurare ce a avut ca rezultat trimiterea în judecată a inculpatului, în prezenta cauză.

În cauză, procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra unui imobil ce aparține inculpatului M. I. B..

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

JURIDICE by Night

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Pitești, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Georgiana-Camelia LUCIU

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories