Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Avocat trimis în judecată pentru trafic de influență
23.10.2014 | Georgiana-Camelia LUCIU, Paula VÂRBAN, Georgiana-Camelia LUCIU

JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Craiova. Trafic de influență. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție-Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului M. I. B., avocat definitiv în cadrul Baroului Vâlcea, la data comiterii faptei, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, M. I. B., avocat definitiv în cadrul Baroului Vâlcea, a pretins în două rânduri şi a primit în trei tranşe, de la C. I., direct sau prin intermediul concubinei sale, C. A. Ș., suma de 29.000 euro, lăsându-l să creadă că, are influenţă asupra magistraţilor judecători de la Tribunalul Dolj şi Curtea de Apel Craiova.
Mai mult, inculpatul le-a creat impresia celor două persoane că îi poate determina pe judecătorii celor două instanțe să nu dispună, să nu menţină arestarea preventivă a lui C. I. şi a celor doi fii ai săi, în dosare ale Tribunalului Dolj, în care aceştia erau inculpaţi şi să pronunţe hotărâri favorabile acestora.
Pentru a fi cât mai convingător, M. I. B. s-a prevalat de relaţia de rudenie apropiată cu fratele său, magistrat judecător din cadrul Curţii de Apel Craiova, Secţia Penală.

Banii au fost remişi de către C. I., prin intermediul concubinei sale, C. A. Ș..
Pe parcursul judecăţii, o parte din inculpaţi au fost puşi în libertate, însă, prin hotărârea pronunţată de instanţa de fond, s-a dispus condamnarea în regim de detenţie a unuia dintre inculpaţi (C. I.). Această împrejurare a generat un comportament agresiv al inculpaților, precum şi proferarea de ameninţări la adresa avocatului M. I. B. şi a familiei sale, pentru a-l determina să restituie suma primită şi, în plus, să achite o diferenţă suplimentară cu titlu de dobândă, în total 37.000 euro..
Din această sumă, inculpatul M. I. B. a restituit o parte, după cum urmează: 2.000 euro, un autoturism Touareg evaluat la 6.500 euro (până la sfârşitul anului 2013), un teren în Drăgăşani, pentru care s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare (în primăvara anului 2014), evaluat la 15.000 euro, suma de 1.000 euro şi 4.000 lei (în perioada martie-aprilie 2014).
Întrucât, chiar şi după remiterea acestor sume de bani şi bunuri, ameninţările au continuat, avocatul M. I. B. a denunţat fapta la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova.
La data de 9 mai 2014, avocatul M. I. B. s-a întâlnit cu inculpații C. I. şi C. A. Ș. în parcarea unui supermarket din Craiova, ocazie cu care C. I. a primit de la avocat suma de 10.000 euro, reprezentând o parte din cei 37.500 euro, procedându-se la constatarea infracţiunii flagrante.

Prin rechizitoriul nr. 106/P/2014, din 4 iunie 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților C. I. și C. A. Ș. pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență, șantaj și complicitate la șantaj.

În ceea ce-l privește pe inculpatul M. I. B., la data de 9 mai 2014, acesta a solicitat încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, iar la data de 4 iunie 2014, efectele acestuia au fost avizate de procurorul şef al Serviciului Teritorial Craiova din cadrul Direcţiei Naționale Anticorupţie, fiind sesizată ulterior Curtea de Apel Craiova.
De la momentul sesizării instanței cu acordul de recunoaștere a vinovăției și până la 7 iulie 2014, termenul la care urma să se judece acesta, inculpatul M. I. B., a săvârșit o nouă infracțiune de trafic de influență, într-o manieră absolut identică, pentru care a şi fost trimis în judecată în stare de arest preventiv.

Urmare a săvârșirii acestei noi infracțiuni, Curtea de Apel Craiova a respins acordul de recunoaștere a vinovăției, împrejurare ce a avut ca rezultat trimiterea în judecată a inculpatului, în prezenta cauză.

În cauză, procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra unui imobil ce aparține inculpatului M. I. B..

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Pitești, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Georgiana-Camelia LUCIU


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.