Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Ajutorul de stat în industria românească – probleme actuale. Concluziile conferinţei organizate de STOICA & ASOCIAȚII
24.10.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Energie, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

În cadrul conferinţei „Ajutorul de stat în industria românească – probleme actuale”, reprezentanţi ai marilor companii energo-intensive (ALRO, ArcelorMittal Galaţi, OMV Petrom, Dacia Automotive, Rompetrol, COS Târgoviște, etc.), reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei, în frunte cu Preşedintele instituţiei, Bogdan CHIRIŢOIU, şi, nu în ultimul rând, portavocea companiilor vizate de aceste măsuri, Marian NĂSTASE, Președintele al Asociaţiei Marilor Consumatori Industriali de Energie din România, au dezbătut dificultăţile cu care se confruntă marii consumatori de energie din industria românească din perspectiva ultimilor reglementări europene în acest domeniu. Conferința a fost organizată de societatea de avocaţi STOICA & ASOCIAȚII, împreună cu Asociaţia Marilor Consumatori Industriali de Energie, pe data de 21 octombrie 2014, la Hotelul Athénée Palace Hilton, fiind moderată de prof. univ. dr. Valeriu STOICA, Partener Fondator STOICA şi ASOCIAȚII.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan CHIRIŢOIU, a analizat aspectele generale privind reforma sistemului ajutorului de stat în Uniunea Europeană şi în România, inclusiv din perspectiva politicii energetice şi industriale, precum şi a influenței factorului politic. Domnia sa a subliniat două probleme esenţiale care reprezintă obstacole în eficienţa mecanismului ajutorului de stat: lipsa resurselor financiare şi existenţa „regulilor excesive şi formaliste”. Totodată, în încercarea de a oferi soluţii şi de a răspunde solicitărilor cunoscute din piaţa internă, Bogdan CHIRIŢOIU a mai spus că „ţinta ar fi ca 90% din ajutoarele de stat să nu mai treacă pe la Bruxelles, ci să fie aprobate la nivel naţional”, context în care rolul Consiliului Concurenţei va creşte.

Preşedintele Asociaţiei Marilor Consumatori Industriali de Energie din România, Marian NĂSTASE, a vorbit despre provocările comunicaţionale în relaţia dintre mediul de afaceri autohton şi autorităţile europene, subliniind totodată necesitatea existenţei unei industrii energo-intensive, poziție împărtășită și de Comisia Europeană. Marian NĂSTASE a discutat şi despre aplicabilitatea schemei de ajutor de stat în sprijinul marilor consumatori pentru anul 2014, având în vedere faptul că actul normativ care o prevede va intra în vigoare abia la 1 decembrie 2014, precum şi despre dificultățile inerente aplicării unei noi scheme de o asemenea magnitudine.

Despre reforma sistemului ajutorului de stat în Uniunea Europeană, cu precădere despre descentralizarea şi responsabilitatea pentru statele membre a vorbit Marius POPA, inspector de concurenţă. De asemenea, Gabriela MILEA, inspector de concurenţă, a analizat noul suport pentru marii consumatori de energie electrică şi implementarea în România a recomandărilor Uniunii Europene, subliniind că aceasta deschide noi perspective în ceea ce priveşte „exceptarea parţială a consumatorilor energo-intensivi de la plata certificatelor verzi aferente cotei obligatorii”. Mihaela MARINESCU, inspector de concurenţă, a confirmat necesitatea elaborării unui cadru legislativ adecvat, care să includă proceduri naţionale în domeniul ajutorului de stat, compatibile cu normele de concurență, dar și cu legislaţia şi practica comunitară în domeniu.

Dragoş BOGDAN, Partener STOICA şi ASOCIAȚII, a prezentat aspectele critice ale actului normativ care implementează schema privind sprijinul marilor consumatori, schemă deja aprobată de Comisia Europeană, dar care intră în vigoare abia la 1 decembrie 2014. De asemenea, Dragoş BOGDAN a furnizat o serie de informaţii punctuale privind două noi scheme de ajutor de stat – prima pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă (H.G. nr. 332/2014) şi cea de-a doua privind stimularea investiţiilor cu impact major în economie (H.G. nr. 807/2014). Ambele scheme sunt de un real interes pentru agenţii economici, mai ales în contextul actualei crize şi a problemelor legate de creditare, fiind însă dificil de înţeles opţiunea guvernanţilor de a interzice cumularea aplicării lor pentru acelaşi proiect.

Conferinţa a creat un cadru de discuţie absolut necesar între reprezentanţii companiilor energo-intensive care se confruntă cu dificultăţi majore legate aplicarea schemei de ajutor de stat, reprezentanţii autorităţilor competente şi avocaţii specializaţi în acest domeniu de drept. STOICA & ASOCIAȚII are o îndelungată experienţă şi o bogată expertiză în domeniul ajutorului de stat, oferind sprijin constant companiilor mari consumatoare de energie din România.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti