Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Negotiation Games for Lawyers
Citeşte mai mult în legătură cu Interviuri

Roxana Mușoi: Un plan bine făcut aduce întotdeauna rezultate foarte bune

24 octombrie 2014 | Alina MATEI

Alina Matei: Multumim ca ati acceptat sa acordati un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Ati ales sa fiti avocat. E mana destinului sau o alegere de mult facuta?

Roxana Musoi: Va multumesc si eu pentru invitatie si totodata pentru posibilitatea de a fi parteneri JURIDICE.ro. Alegerea de a profesa ca si avocat a venit firesc, dupa o perioada de 9 ani in care am lucrat in sistemul bancar, ani in care parcusesem toate etapele profesionale, de la consilier juridic al unei sucursale bancare din Bucuresti pana la coordonarea directiei juridice si de guvernanta corporatista intr-o banca. Unul din partnerii fostei societati de avocatura pentru care am lucrat mi-a propus sa infiintez si sa coordonez departamentul de drept bancar si financiar al societatii. Propunerea a reprezentat imboldul pentru a iesi din sistemul bancar si de a continua sa ofer in principal servicii juridice tot in domeniul dreptului bancar si financiar, dar, de data asta, in calitate de avocat, asa ca acceptul meu a venit imediat. A fost o provocare pe care am acceptat-o cu mare drag si incredere. Ca sa raspund la intrebarea dvs., cred ca este mana destinului asupra unei alegeri de mult facute.

Alina Matei: Dupa o perioada de activitate alaturi de colegii de la VILAU & MITEL ca si partener, ati fondat impreuna cu Mihai Radulescu firma de avocatura RADULESCU & MUSOI. A fost o idee mai veche, a venit firesc, a venit Mihai cu propunerea?

Roxana Musoi: Mihai a venit cu propunerea, era in linie cu planurile mele de viitor. Ariile de practica in care eram specializati amandoi sunt complementare, asa ca acest mix merita sa fie verificat. Asa am inceput sa lucram acum un an. Doi factori au fost decisivi in acest an: o echipa solida de profesionisti cu experienta insemnata in diverse domenii de drept, care sunt alaturi de noi inca de la inceput, si clienti importanti care cred in noi pentru ca le oferim toata gama de servicii specifice avocaturii de business la un nivel inalt.

Alina Matei: O firma cu 19 avocati, cu avocati cu experienta de peste 10 ani, cu multe arii de practica, asa se prezinta RADULESCU & MUSOI azi. Avocati care stiu ce vor, care nu mai cauta, care au accesat tot felul de proiecte si clienti. Cum vedeti dezvoltarea in viitor a firmei de avocatura? Pana unde vreti sa ajungeti?

Roxana Musoi: In prezent, 20 de avocati, prin alaturarea unui nou partener, Marius Iosif, care va coordona ariile de practica Litigii, Arbitraj si Drept penal al afacerilor. 20 de avocati care stiu ce vor si, de aceea, cauta sa invete in continuare, sa se dezvolte intr-un mediu de lucru prietenos, deschis la nou. 20 de avocati care cauta sa fie prima optiune pentru client. 20 de avocati care, desi sunt foarte multumiti de rezultatele primului an, vor mai mult pe baza unui plan bine facut care, urmat cu perseverenta si seriozitate, aduce intotdeauna rezultate foarte bune. 20 de avocati, deocamdata 20, care cauta sa devina cea mai importanta casa de avocatura independenta din Romania.

Alina Matei: Una din specializarile dumneavoastra de baza este dreptul bancar si nu vorbesc de chestiuni simple, ci de finantari si refinantari, restructurari, aspect care implica cifre de milioane de euro. Ce este vital in acest domeniu? De exemplu, doamna judecator Camelia Toader spunea ca la CJUE vitala este cunoasterea limbilor straine.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Roxana Musoi: As spune, mai degraba, ca esential este sa ai o abordare profesionala constanta, sa tratezi cu seriozitate toate aspectele, sa iei in considerare optiunile posibile si apoi, mai este si intuitia. Este important sa fii intuitiv pentru a incerca sa raspunzi cat mai bine cerintelor de business ale clientilor, care, de multe ori, exced sfera strict a cunostintelor juridice. In mod evident, cunoasterea unor limbi straine ajuta enorm comunicarea cu clientii, bar chiar si a culturii de business si organizationale a companiilor, mai ales ca principalii nostri clienti sunt straini sau companii multinationale cu prezenta in Romania.

Alina Matei: Studiul la City University Washington finalizat cu obtinerea unei diplome de master in management financiar cum v-a influentat? Cea mai importanta lectie de business care a fost?

Roxana Musoi: Da, ma ajuta enorm si am constientizat asta la ceva timp dupa absolvire. In primul rand, consider ca un avocat nu trebuie sa se rezume strict la dobandirea unor notiuni de drept, vrei sa fii un avocat de business, trebuie sa intelegi in primul rand business-ul clientilor, sa te poti plia pe limbajul lor pentru a identifica cele mai bune solutii. Pe parcursul unui MBA treci prin toate ariile unei companii, intelegi in detaliu cum ajungi sa conduci o afacere, ceea ce iti confera cunostintele necesare unei apropieri mai bune de client.

Nici ca se putea lectie de business mai buna decat cea pe care o traiesc acum impreuna cu partenerii mei.

Alina Matei: Daca pana nu de mult oamenii mergeau la avocat pentru ca il recomandase cineva, acum Internetul este principalul canal de cunoastere a avocatului de catre un anume tip de client. Si este fireasca preocuparea acestuia pentru cunoasterea avocatului cu care va lucra. Oamenii care nu cunosc bransa au o imagine usor deformata despre avocati, inspirata din filmele americane. Vad doar hainele de firme si nu munca de peste zi, noapte, ani a avocatului, vad sediul frumos amenajat fara sa aiba perspectiva ca nu primeste niciodata salariu si ca lunar trebuie sa incaseze, sa achite tot felul de facturi. Truda, munca, zbaterea abia se intrezaresc. Si totusi, imaginea conteaza. Sau nu?

Roxana Musoi: Si totusi, imaginea conteaza. Poate mai mult la avocati decat in alte domenii de consultanta. Si este un aspect important de care trebuie sa avem grija, incepand cu modul in care te prezinti, locuri in care te afisezi, oamenii de care esti inconjurat si multe altele care alcatuiesc imaginea ta ca om, in primul rand, si apoi ca avocat. Sunt nenumarate cazuri in care imaginea a trecut inaintea profesionalismului pentru cativa avocati.

Alina Matei: Si daca tot am vorbit despre filmele americane cu avocati, care este filmul cu avocati preferat?

Roxana Musoi: Te dezamagesc, nu ma uit la seriale cu avocati, imi petrec suficient timp in viata reala intr-un serial care se desfasoara in episoade zilnice. Am mai urmarit sporadic cateva episoade, dar viata de avocat intr-adevar ramane mult mai romantata in serialele americane, singurele de altfel, decat este viata reala. Doar de amuzament, as mentiona The Devil’s Advocate cu Al Pacino, vorbind despre vanitate, pacatul preferat al diavolului.

Alina Matei: Un mesaj, va rog, pentru utilizatorii JURIDICE.ro

Roxana Musoi: Ii sfatuiesc sa urmareasca cu incredere materialele publicate, foarte utile de multe ori in documentarea profesionala si, in special, Dezbaterile juridice, unde subiectele abordate sunt extrem de actualitate si mai ales, utile.

Alina Matei: Multumesc pentru ca ati stat de vorba cu mine.

Roxana Musoi: Multumesc foarte mult si eu pentru invitatie.

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories