Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Andrea Chiș. Ce se întâmplă când judecătorul părăsește turnul de fildeș?
28.10.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Andrea Chiș, judecător la Secția Civilă a Curții de Apel Cluj, a acordat duminică, 26 octombrie 2014, un interviu pentru publicația Clujust.ro, în care vorbește despre experiențele profesionale, academice și personale, conturând portretul magistratului modern.

Aceasta susține: „Să știți că și modalitatea în care judec nu este una pe care o consider clasică, pentru că, de multe ori, am încercat să schimb o jurisprudență care nu mi s-a părut corectă. De foarte multe ori mi s-au casat hotărâri, pentru ca după aceea practica să se schimbe tocmai în sensul în care am propus eu. Pot să vă dau exemple de situații în care, după cinci ani în care mi s-au casat hotărâri, s-a dat un recurs în interesul legii exact pe ce am spus eu și colega mea de complet din apel, cum ar fi spețe privind legea caselor naționalizate. Puteți spune că sunt o nonconformistă din punctul ăsta de vedere. În sala de judecată, am o modalitate de a conduce ședința mai amicală, poate, decât alți colegi, fără să încalc formalismul ședinței. Adică încerc să fac oamenii să se simtă în largul lor pentru că în ședința de judecată nu ești într-o anchetă și atunci port o discuție care să le pară cât se poate de liberă, ca să se simtă confortabil, să poată să spună adevărul. Felul meu de a fi este unul deschis spre ceilalți, spre lume în general și de aici pare că și pasiunile mele de timp liber sunt mai nonconformiste. Poate că fac lucrurile altfel decât majoritatea lumii”.

Cu privire la sentimentele judecătorului în sala de judecată, magistrata afirmă: „Se poate întâmpla să am niște emoții foarte puternice, fie față de o parte, fie față de un avocat, emoție care pot fi milă sau pur și simplu iritare. Părțile nu mă enervează niciodată, oricâtă pasiune ar pune pentru că înțeleg ce înseamnă procesul pentru fiecare. Atunci când avocații, uneori, sunt cei care ridică tonul, le-am și spus la seminarul de comunicare, mi-e mai greu să trec cu vederea pentru că sunt profesioniști ai dreptului. Dar, în astfel de situații, dacă se întâmplă un incident în sală și rămâne cauza în pronunțare, amân pronunțarea și astfel îmi acord timpul să mă detașez suficient ca să pot da soluția fără a fi influențată emoțional. E greu să spui că nu ai niciodată nicio emoție când dai o soluție. Dar trebuie să fie o emoție care să nu te controleze, ci tu să o controlezi pe ea”.

De asemenea, Andrea Chiș are și un sfat pentru aspiranții la cariera de magistrat: „Eu cred că nu trebuie să pornească de la premisa că judecătorul trăiește într-un turn de fildeș. Judecătorul este un om normal, integru, moral, care poate să aibă orice pasiuni normale sau chiar care par mai ieșite din comun pentru unii. A fi judecător nu înseamnă să-ți îngrădești viața atât de mult pe cât pare la prima vedere. Poți să faci orice lucru, atâta timp cât nu aduci atingere valorilor profesiei tale și unor valori morale în general”.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti