Varia
JURIDICE

Mesajul ministrului Titus Corlățean cu ocazia Zilei Naţiunilor Unite


29.10.2014 | JURIDICE.ro
Secţiuni: VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Afacerilor Externe a dat publicității vineri, 24 octombrie 2014, mesajul ministrului Titus Corlățean cu ocazia Zilei Naţiunilor Unite.

Mesajul integral:

„Aniversarea, la 24 octombrie 2014, a 69 de ani de la crearea Organizaţiei Naţiunilor Unite îmi oferă plăcuta ocazie de a reitera angajamentul constant al României în favoarea principiilor şi obiectivelor promovate de organizaţia mondială.

Născută din experienţa tragică a celui de-al doilea Război Mondial, organizaţia a iniţiat şi dezvoltat un sistem tot mai cuprinzător, menit să asigure pacea şi securitatea internaţională, să stimuleze procesele dezvoltării și să contribuie la promovarea şi respectarea drepturilor omului. În contextul mutaţiilor geopolitice profunde, generate de procesul decolonizării, de consecinţele declanşării şi, ulterior, ale încheierii Războiului Rece, de dinamica globalizării şi noile provocări pe care aceasta le generează, ONU a depus eforturi în toţi aceşti ani pentru păstrarea principalelor linii de conduită ale statelor în conformitate cu dreptul internaţional şi în spiritul cooperării internaţionale.

Carta Naţiunilor Unite continuă să rămână cel mai important tratat internaţional, ale cărei viziuni şi deschideri au oferit cadrul de promovare a unei platforme de valori fundamentale. Consolidarea păcii, reconstrucția post-conflict, medierea, dezvoltarea durabilă și obiectivele sale, sprijinul pentru procesele de tranziție și construcție democratică, eforturile în vederea limitării efectelor schimbărilor climatice, reprezintă tot atâtea răspunsuri ale organizaţiei la noile provocări. Chiar și atunci când nu şi-a atins integral obiectivele, ONU a reprezentat un factor determinant în gestionarea crizelor de sorginte umană sau naturală, a prevenit sau limitat consecinţele conflictelor internaţionale sau interne, a salvat milioane de vieţi omeneşti şi a oferit indivizilor şi categoriilor vulnerabile o minimă protecţie.

În acest moment aniversar, gândurile și aprecierea noastră se îndreaptă și spre personalul din structurile, instituțiile și misiunile ONU, aflat în teatre de operațiuni, care, cu devotament și dedicație, transpune în fapt idealurile și valorile organizației. Nu de puţine ori, cei aflaţi în aceste misiuni au plătit cu viaţa încercarea curajoasă de a salva alte vieţi. Cei care şi-au jertfit viaţa în slujba Naţiunilor Unite merită omagiul nostru.
România, profund ataşată normelor de drept internaţional, a avut în ONU un partener de încredere, un cadru de promovare a intereselor sale naţionale, inclusiv prin intermediul Curţii Internaţionale de Justiţie şi a beneficiat de asistenţă, în special pe parcursul tranziţiei sale economice şi transformărilor democratice din ultimele decenii.

La rândul său, România şi-a adus contribuţia la susţinerea proceselor de reformare a organizaţiei, în afirmarea forţei dreptului în raport cu dreptul forţei, în participarea la operaţiuni de pace şi, mai recent, în acordarea de asistenţă oficială pentru dezvoltare, pornind de la noul său statut de țară membră a Uniunii Europene.

În capacitate națională, dar și ca membru al organizaţiilor europene şi euro-atlantice, România va continua să sprijine Organizaţia Naţiunilor Unite, confruntată cu provocări noi şi tot mai complexe, dar cu o legitimitate incontestabilă, la fel de relevantă astăzi ca şi la momentul creării sale”.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro