Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Veronica Voinescu: Dreptul muncii nu înseamnă doar concedieri sau sancționări disciplinare
30.10.2014 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust

Alina Matei: Mulțumesc, doamnă avocat, pentru că ați acceptat să acordați un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. De ce avocat și nu magistrat?

Veronica Voinescu: Este o plăcere să stăm de vorbă și am apreciat întotdeauna temele abordate de dumneavoastră în interviuri.

Întrebarea aceasta mă duce cu mulți ani în urmă la momentul terminării facultății, când am înlăturat categoric opțiunea carierei de magistrat, mai exact de judecător, pentru că dreptul penal nu a reprezentat o materie de suflet. Atunci am fost reticentă la ideea de a decide cu privire la soarta – fie ea și numai de natură patrimonială a unor persoane – întrucât consideram că abordarea cu empatie a problemelor de drept ar fi fost de natură să afecteze corectitudinea unor hotărâri. Cu timpul, experiența acumulată m-a învățat să abordez problemele juridice cu obiectivitate, însă, deja se crease un atașament față de profesia de avocat, față de provocările acesteia și nu mi-am mai pus problema îmbrățișării unei alte profesii juridice.

Alina Matei: Sunteți unul dintre cei mai buni avocați specializați în materia Dreptului muncii. Dreptul muncii a fost prima dumneavoastră alegere? Cui datorați această alegere?

Veronica Voinescu: Trebuie să recunosc că debutul meu în profesie a fost unul fericit întrucât am avut norocul de a beneficia de îndrumarea deosebit de valoroasă a două personalități din domeniul dreptului muncii: doamna prof. univ. dr. Magda Volonciu și domnul prof. univ. dr. Ion Traian Ștefănescu. Doamna prof. univ. dr. Magda Volonciu mi-a oferit șansa de a intra în avocatură imediat după terminarea facultății și am continuat să lucrez în societatea domniei sale de avocatură timp de aproape 6 ani – ca avocat stagiar, apoi avocat colaborator și, în final, avocat asociat -, timp în care am învățat enorm de multe. Domnul prof. univ. dr. Ion Traian Ștefănescu, a cărui studentă și doctorandă am avut onoarea să fiu, dincolo de activitatea strict didactică și de cercetare, mi-a oferit sprijin și îndrumare, sfaturile domniei sale fiind un suport valoros pentru mine și în prezent. Prin urmare, sub aceste auspicii, dreptul muncii a fost o alegere firească.

Alina Matei: Casa de avocatură pe care ați fondat-o – VOINESCU și ASOCIAȚII – are în componență doi doctori în dreptul muncii – dumneavoastră și doamna avocat Irina Sorica. Vi se întâmplă, pe spețe, să aveți păreri diferite?

Veronica Voinescu: Ar fi chiar grav să se întâmple altfel, ar însemna că ne plafonăm. Or, ceea ce ne definește ca și societate de avocatură este tocmai abordarea problemelor, nu numai în lumina prevederilor legale, ci și cu luarea în considerare a ultimelor dezvoltări doctrinare și cu o foarte bună cunoaștere a evoluției jurisprudenței. Din această confruntare de idei s-au născut perseverența, atitudinea combativă în sprijinul clientului, analiza profundă a problemelor asupra cărora acordăm opinii juridice. Tocmai aceste păreri diferite sunt cele care ne fac să fim buni și competitivi în acest domeniu.

Alina Matei: Ce preferați: consultanța în materia dreptului muncii sau susținerea interesului clientului (angajator sau salariat) în fața judecătorilor? Cum găsiți judecătorii de la secțiile specializate de litigii de muncă?

Veronica Voinescu: Nu se poate discuta despre o preferință. Jocandi causa putem spune că acordarea de consultanță nu presupune să înfrunți traficul la primele ore ale zilei. Acum, serios vorbind, experiența m-a învățat că a oferi o opinie legală în condițiile în care ești rupt de realitatea de zi cu zi a instanțelor judecătorești în materie nu îți permite să prezinți clientului un punct de vedere pe deplin avizat. Dreptul muncii este o materie socială; dacă nu te raportezi la viața reală (la litigiile de muncă și soluționarea acestora, la relațiile dintre partenerii sociali), nu poți să oferi consultanță dintr-un birou înconjurat doar de cărți, nu poți avea puncte de vedere care să reziste practicii.

Acordarea de asistență juridică în litigii de muncă îți aduce mult know-how și faptul că învățăm din activitatea de litigii se datorează într-o măsură semnificativă judecătorilor de la secțiile specializate pe litigii de muncă. Apreciez în mod deosebit activitatea acestor judecători, interesul pentru această materie reflectat în special în redactarea hotărârilor și, nu în ultimul rând, respectul față de noi, avocații care ne prezentăm în fața lor.

Alina Matei: Mama sau nașa dumneavoastră au fost foarte inspirate când v-au ales prenumele, Veronica înseamnă purtătoare de biruință. Purtați, deci, noroc clienților. De partea cui lucrați, cu precădere? Sunt avocați specializați de dreptul muncii a căror aplecare spre o anumită categorie este notorie și mă refer, spre exemplu, la doamna profesor Magda Volonciu care a declarat că 99,9% apără patronatul.

Veronica Voinescu: În mod categoric, lucrăm atât pentru angajator, cât și pentru salariat (bineînțeles, și pentru organizații sindicale). Ceea ce contează pentru noi este să ne facem treaba bine, indiferent de client și pentru aceasta avem nevoie nu numai de cunoștințe juridice și mult entuziasm, dar și de experiență. A aborda probleme de drept al muncii – cum ar fi, spre exemplu, concedierea sau răspunderea disciplinară – atât din punctul de vedere al salariatului, cât și din cel al angajatorului este de natură să deschidă perspective noi și să te ajute să previi multe contraargumente ale părții adverse. În altă ordine de idei, dreptul muncii nu înseamnă doar concedieri sau sancționări disciplinare. Aria noastră de expertiză include atât aspecte contravenționale (cele legate de controale și sancțiuni aplicate de inspecția muncii, de exemplu), cât și un procent semnificativ de litigii de contencios administrativ, dat fiind strânsa legătură dintre problematica funcționarului public/demnitarului și dreptul muncii (eliberări sau destituiri din funcție, situații de incompatibilități și conflicte de interese ș.a.). O mare parte din sfera litigiilor de contencios implică lucrul de partea ”angajatului”.

Alina Matei: Sunteți singurul avocat din România recomandat de Ghidul internațional al profesioniștilor de top în domeniul juridic – GLOBAL LAW EXPERTS – pentru domeniul dreptului muncii. Reglementările din domeniul dreptului românesc al muncii corespund necesităților angajatorului? Și totuși, dacă se anulează decizia de concediere, salariatul revine, în pofida poziției angajatorului… Multe legislații se opresc la anularea deciziei, neurmată de reîncadrare.

Veronica Voinescu: Dreptul muncii reglementează un domeniu deosebit de viu, aflat într-o permanentă mișcare, determinată de o dublă condiționare: economică și socială. Prin urmare, prevederile din acest domeniu sunt în permanență susceptibile de îmbunătățiri. Nu se poate afirma că legislația muncii din România corespunde necesităților angajatorului sau, dimpotrivă, că ar îngreuna activitatea acestuia – mai ales că în acest domeniu trebuie să existe un echilibru între protecția salariatului și sprijinirea activității desfășurate de angajator.

Este adevărat că posibilitatea instanței de a dispune obligarea angajatorului la reintegrarea salariatului, în situația anulării deciziei de concediere, s-a dovedit de cele mai multe ori – în practică – a fi o soluție nefericită pentru ambele părți ale contractului individual de muncă, motiv pentru care apreciez că ar fi utilă modificarea legislației în acest sens, mai ales în condițiile în care o astfel de soluție este susținută atât de dreptul comparat, cât și de poziția Curții Europene a Drepturilor Omului.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, care este cel mai valoros autor de dreptul muncii?

Veronica Voinescu: Categoric, domnul prof. univ. dr. Ion Traian Ștefănescu, prin acuratețea opiniilor, rigurozitatea articolelor domniei sale, viziunea deosebit de actuală asupra dreptului muncii, modalitatea deosebit de documentată de exprimare a opiniilor (cu luarea în considerare a dreptului comparat, a jurisprudenței, a realităților sociale). Nu în ultimul rând, valoarea unui autor este dată de utilitatea scrierilor sale, or, în lucrările domnului profesor se găsesc răspunsuri la multe întrebări de practică.

Alina Matei: Cum îi explicați fiului dumneavoastră noțiunea de muncă?

Veronica Voinescu: O să râdeți, dar, chiar zilele trecute, deși are doar doi anișori, fiul meu a întrebat: ”Ce e munca?” (mă rog, cu ceva mai puțină claritate în pronunția cuvintelor). Evident că nu i-am dat o definiție scolastică, dar am încercat să-i explic că este o activitate utilă, care ne aduce beneficii și cred cu tărie că munca, de orice natură, constituie un suport al existenței umane, pasivitatea, inactivitatea fiind de natură să aducă numai dezavantaje ființei umane.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru utilizatorii JURIDICE.ro.

Veronica Voinescu: În profesia juridică și, de altfel, în orice activitate, nu este suficient să cunoști, să muncești, să ai voință, fiind esențial să lucrezi cu plăcere și pasiune.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Veronica Voinescu: Și eu vă mulțumesc și vă felicit pentru acest proiect extraordinar, JURIDICE.ro, pe care în mod cert îl apreciază profesioniștii dreptului, nu numai pentru că este o resursă fantastică, cât și pentru modul în care creează punți între profesiile juridice și între colegi.

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.