Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Fapta de discriminare. Condiţii de admisibilitate


31 octombrie 2014 | Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Drept civil, ÎCCJ Jurisprudență curentă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că pentru calificarea unei fapte ca fiind discriminatorii este necesar să fie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: să existe o faptă de discriminare, astfel cum este definită de lege, aceasta emană de la o autoritate publică, fapta aduce restrângere unui drept recunoscut de lege. În speţă, reclamantul a invocat în cererea introductivă faptul că i s-a restrâns dreptul de acces la Vila scriitorilor şi că acest drept decurge din Statutul Uniunii Scriitorilor din România, care trebuie interpretat in extenso, dar şi dintr-o cutumă practicată de Uniune în relaţia cu reclamantul. Înalta Curte a reţinut că nu sunt îndeplinite cerinţele-premisă pentru a discuta despre o faptă de discriminare, atâta timp cât pretinsa discriminare nu vine din partea unei autorităţi publice, ci din partea unei asociaţii profesionale nonguvernamentale, nefiind îndeplinită nici cerinţa ca dreptul să fie recunoscut de lege, dat fiind statutul juridic al Uniunii de persoană juridică de drept privat. (Decizia nr. 1733 din 16 mai 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatare faptă discriminatorie)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro