Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
5 comentarii

De ce nu voi mai scrie nimic pe JURIDICE.ro


30 octombrie 2014 | Cecilia JABRE

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Asa cum foarte corect a remarcat cineva, JURIDICE.ro este un site juridic.

Pentru acest motiv cat si prin natura ei, aceasta informare va contine strict elemente de interes public si va evita orice dezvoltari sau nume proprii. Lasand la o parte orice ar putea fi subiectiv, se va limita la a observa.

Observ ca, in mod cert, lumea juridica de pe site (ca, de altfel, toata lumea juridica) nu va suferi catusi de putin din lipsa rationamentelor mele, carora stiu sa le dau valoarea reala. Si totodata ca tot ce am scris a fost in ciuda timpului, a timpurilor si a unui minim confort profesional.

Tin minte, ca ieri, ca, in urma cu trei ani, atunci cand am dorit sa protestez pe calea scrisului impotriva unor masuri administrative ale conducerii instantei din care fac parte, cum ar fi introducerea condicii de prezenta, a trebuit sa negociez asiduu cu domnul Andrei Savescu atat continutul, cat si titlul ales pentru execitiul dreptului meu la libera exprimare, pe care cred ca un judecator trebuie sa il aiba foarte viu.

Concomitent cu negocierile dintre noi, practic in timp real, domnul Andrei Savescu tinea la curent conducerea instantei cu toate etapele negocierii, incalcand nu doar dreptul la exprimare si la informare, ci si cel de confidentialitate si fara, desigur, a manifesta vreun interes cu privire la neajunsurile pe care mi le-ar putea provoca, cu motivarea ulterioara si extrem de senina ca este indreptatit sa procedeze asa, date fiind relatiile sale de amicitie cu persoanele-destinatar al informarii.

Criteriul acesta, al amicitiei, pe care il pot intelege desigur, a fost aplicat fara gres in decursul timpului, administratorul site-ului recurgand, la cererea unui alt prieten si apropiat colaborator, cu aceeasi seninatate la stergerea unui comentariu publicat (si, intre paranteze fiind spus, laudativ la adresa prietenului in cauza, insa susceptibilitatile unui prieten sunt, nu e asa, inestimabile si nu se pot opri in detalii gen buna credinta), fara a ma anunta, apoi la negocierea cu acel prieten in vederea publicarii, sau nu- dupa caz, a altor comentarii, precum si la introducerea, la solicitarea aceluiasi amic, a unui link intr-un comentariu care imi apartine si a unei trimiteri la ceea ce am scris eu in profilul respectivului prieten, toate acestea, in ciuda opozitiei mele.

Nu stiu daca tot la cererea unui prieten sau nu, cert este ca atunci cand domnul Savescu a publicat din oficiu un comunicat privind sanctionarea mea disciplinara, a publicat doar o jumatate din solutie – cea nefavorabila desigur, si s-a impotrivit solicitarii mele de a folosi apelativul „doamna” in cuprinsul anuntului, intelegand abia dupa ce l-am anuntat ca il voi actiona in judecata, sa dea curs solicitarii mele de a publica intreaga solutie si de a face referire la mine prin cuvintele „doamna judecator”, folosite in comunicatul oficial al CSM.

Pe parcursul cercetarii disciplinare, intrucat pe un site concurent se ducea o ampla campanie de presa impotriva mea, un fost prieten comun i-a cerut domnului Savescu sa imi permita publicarea unui drept la replica, insa a fost refuzat.

Astazi, pe site-ul JURIDICE.ro au aparut trei comentarii, postate de „ANONIM”, care contin exclusiv atacuri la persoana mea, cu referire expresa la activitatea mea de judecator, fara niciun argument sau motivare.

Am cerut explicatii si scuze, atat pe site, cat si personal, domnului Savescu, care s-a limitat la a aprecia ca glumesc si la a imi aduce la stiinta ca pot folosi optiunea de parasire a grupului.

Cred ca se poate recurge la modalitatea postarii in anonimat, pentru motive cum ar fi expunerea unor rationamente juridice fara antepronuntare, sau o timiditate de alt fel in punerea in discutie a unor probleme de drept, iar nu pentru suburbanitatea de a insulta pe cineva.

Fata de aceasta ultima imprejurare, devine irelevant daca acest tratament este expresia nemaiputintei domnului Savescu de a face fata cererilor prietenilor sai, sau este rezultatul afirmatiilor mele ca nu este frumos pentru cineva care initiaza petitii online despre cat este de urat sa furi conceptul altora (a se vedea campania “Studentii la drept nu au voie sa fure”), sa isi insuseasca cu naturalete brand-urile si desenele altora, sau, mai ales, ideea Dezbaterilor juridice in forma in care sunt acum – adica gratuita, idee de care nimeni nu voia sa auda pe cand eu vorbeam cu peretii despre asta, concomitent cu persiflarea mea pe subiect.

Desi imi doresc ca aceasta informare sa fie strict ceea ce trebuie sa fie – si anume, sa se stie unde se scrie si de unde se citeste -, mai spun ca scriu aceste randuri in timpul si deci in locul unui articol pe care doream sa il public pe JURIDICE.ro.

Numai bine va doresc tuturor.

Cecilia JABRE
Judecator, Tribunalul Bucuresti

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii