Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

Importanța înregistrării mărcii pe înțelesul tuturor. Ep. 3: Simbolurile mărcii înregistrate


03.11.2014 | Alexandru VLASTON
Secţiuni: Dreptul proprietatii intelectuale
JURIDICE - In Law We Trust

Pornind de la aprecierile acordate articolelor prezentate in sensul educarii antreprenorilor de a-si proteja propriile concepte, echipa MONADE BUSINESS, departamentul de legal (IP), am decis sa realizam un serial construit din exemple de situatii diferite, menite sa atinga practic acelasi scop, importanta protejarii business-ului.

Astfel, identificand situatii des intalnite in practica, printre competitorii aceleiasi piete, printre vecinii de magazine, printre prietenii care sunt mai mult decat receptivi la ideile impartasite in mediul amical, printre rudele care pornesc impreuna un business, explicam chestiunile juridice aplicabile in materia proprietatii intelectuale.

Astazi redam cel de-al treilea episod, care vizeaza marcarea marcilor comerciale – instrument de relevare a statutului marcii. Simbolurile ®, TM, SM au fost preluate din legislatia anglo-americana cunoscută si sub denumirea generica de Common law.

Simbolul ® (registered) indica o marca inregistrata, respectiv ca proprietarul unei afaceri detine drepturi exclusive recunoscute asupra produselor/serviciilor prin inregistrarea denumirii acestora la Oficiul proprietății industriale a tarii respective. Simbolul ® trebuie utilizat numai in legatura cu marci inregistrate. Utilizarea ® cu orice marca neinregistrata poate duce la acuzatii de frauda sau alte dificultati in incercarea de a obtine si/sau pune in aplicare drepturile de marca.

Simbolul TM (trademark) indica o marca neinregistrata si este folosit pentru a informa revendicare unei marci comerciale. Utilizarea simbolului TM nu garanteaza ca marca proprietarului va fi protejata in conformitate cu legislația aplicabila marcilor inregistrate. Simbol SM (service mark) este similar cu simbolul TM, dar este folosit in legatura cu serviciile, cum ar fi serviciile de telecomunicatii. De asemenea, utilizarea simbolului SM nu garanteaza ca marca proprietarului va fi protejata in conformitate cu legislatia aplicabila marcilor inregistrate. Exista o anumita flexibilitate cu privire la cum si unde se folosesc simbolurile ®, TM, SM. Plasate in coltul din dreapta sus, in coltul din dreapta jos sau la nivelul logo-ului sunt toate modalitati acceptate pentru afisarea simbolului corespunzator.

Marcarea unei marci comerciale poate avea ca scop:
– identificarea unei marci comeciale ca fiind inregistrata la Oficiul de proprietate industriala din tara respectiva;
– distingerea marcii proprietarului fata de alte marci comerciale neinregistrate;
– revendicarea dreptului de proprietate asupra marcii.

Cerintele si consecintele utilizarii simbolurilor mentionate difera in functie de fiecare tara („Marca Registrada”sau „MR” in unele tari in care spaniola este limba dominanta, „Marque Déposée”, „Marque de commerce,” sau abrevieri, „MD” si „MC in unele tari in care limba franceza este limba dominanta). In Romania, niciunul dintre simbolurile prezentate mai sus nu este reglementat de legislatia aplicabila marcilor inregistrate. Pe cale de consecinta, lipsa simbolului ® ce marcheaza inregistrarea marcii nu are nicio urmare negativa. Marcarea falsa a unei marci comerciale cu simbolul ® poate atrage sanctiuni administrative, cat si penale, incluzand actiuni de sechestrare, confiscare, distrugerea produselor cu marci false, precum si a materialelor si instrumentelor de productie a acestora. In anumite jurisdictii, asa cum sunt: Germania, Brunei, India, Japonia si Coreea indicarea in mod fals a unei marci comerciale, ca fiind inregistrata, constituie infractiune.

Alexandru VLASTON
Account Manager
MONADE BUSINESS STRATEGY&CONSULTING

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti