Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Constanța. Evaziune fiscală și spălare de bani. Trimitere în judecată
03.11.2014 | Georgiana-Camelia LUCIU, Paula VÂRBAN, Georgiana-Camelia LUCIU

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DIICOT-Constanța. Evaziune fiscală și spălare de bani. Trimitere în judecată.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanţa au finalizat urmărirea penală într-o cauză în care prejudiciul creat bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a membrilor unei grupări se ridică la valoarea de 680.576.589,15 de lei (aproximativ 180 de milioane euro).

Procurorii DIICOT–Constanța au dispus trimiterea în judecată a 30 de inculpați – cetăţeni români, greci şi bulgari – care, în perioada 2007–2011, au acţionat pe teritoriul României în cadrul unui grup infracţional organizat specializat în comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Pentru diminuarea sumelor datorate bugetului de stat (taxa pe valoarea adăugată şi impozit pe profit), membrii grupării au creat un mecanism financiar-contabil menit să conducă la realizarea scopului urmărit.
Liderii grupului infracţional organizat (un cetăţean român, unul grec şi doi bulgari) au atras în gruparea infracțională alte persoane fizice care au aderat sau, după caz, sprijinit grupul infracțional și care au folosit în activitatea infracţională 30 de societăţi comerciale româneşti structurate pe două categorii.
O primă categorie era constituită din societăţi comerciale administrate de liderii grupului sau de către persoane de încredere ale acestora, societăţi cu un comportament fiscal şi contabil aparent licit, care erau beneficiare ale mecanismului evazionist.
O altă categorie era constituită din societăţi comerciale de tip „fantomă” înfiinţate de cetăţeni bulgari special recrutaţi de către liderii grupului infracţional organizat.
Societăţile de tip „fantomă” emiteau în favoarea societăţilor beneficiare facturi fiscale de vânzare, cu plata în avans, a unor cantităţi mari de cereale, operaţiuni neurmate în realitate de vreo livrare de marfă, dar pentru care încasau integral banii reprezentând contravaloarea facturilor.
Sumele virate în baza acestor facturi erau transferate succesiv, din conturile firmelor „fantomă” în cele ale unor societăţi din Bulgaria, iar de aici, prin intermediul unor companii off-shore, erau restituite societăţilor din categoria beneficiar, administrate de liderii grupului infracţional organizat.

Procurorii DIICOT au luat măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului și au solicitat, prin rechizitoriu, luarea măsurii arestării preventive faţă de 23 de inculpaţi.

Dosarul a fost instrumentat cu sprijinul lucrătorilor Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime.

Cazul a fost înaintat spre competentă soluționare la Tribunalul Constanța.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Georgiana-Camelia LUCIU

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti