Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

International Symposium on Sino-European Economic Criminal Law / 28 octombrie 2014, Shanghai. Cum a fost
04.11.2014 | Flaviu CIOPEC


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

În 28 octombrie 2014, la Shanghai (China), s-a desfășurat International Symposium on Sino-European Economic Criminal Law, organizat de Research Center for European Criminal Law, centru de cercetare care funcționează în cadrul Academiei de Științe Sociale din Shanghai. Conferința a fost prima de acest tip și se înscrie în politica de deschidere a instituțiilor academice chineze în privința schimburilor științifice cu cercetători și experți străini, în contextul dezvoltării economice a Chinei.

Lucrările conferinței au fost deschise de prof. dr. Ye Qing, vicepreședintele Academiei de Științe Sociale din Shanghai și directorul Institutului de Drept din cadrul acesteia. La alocuțiunea de deschidere s-a asociat și dl. Cheng Ming, procuror-șef al Procuraturii din Districtul Changning din Shanghai.

Conferința a avut trei secțiuni.

Prima a fost dedicată infracțiunilor împotriva patrimoniului (proprietății). În cadrul acesteia, au fost prezentate mai multe lucrări, în special de către autori chinezi:
1. Dr. Huang Xiangqing, președinte al instanței de primă jurisdicție a Districtului Minhang din Shanghai, a vorbit despre reglementarea infracțiunilor împotriva proprietății în dreptul penal chinez.
2. Dr. Jin Zegang, profesor la Facultatea de Drept a Universității Tongji, a realizat un demers comparativ al protecției proprietății împotriva infracțiunilor în dreptul penal chinez și cel german.
3. Wang Xijuan, procuror la Procuratura locală din Shanghai, a făcut o analiză a infracțiunilor împotriva proprietății așa cum rezultă din practica judiciară.
4. Dr. Cao Jian, director adjunct în Procuratura regională din Shanghai, a prezentat puncte de vedere cu privire cele mai frecvente infracțiuni împotriva proprietății în practica procuraturii și a instanțelor.
5. Dr. Hu Hongchun, judecător la secția a II-a penală din cadrul instanței de jurisdicție regională din Shanghai, a indicat aspecte controversate din practica judiciară referitoare la infracțiunea de tâlhărie.

Dintre lectorii străini, au prezentat în această secțiune lucrări:
1. Barna Miskolczi, secretar de stat adjunct în Ministerul Justiției din Ungaria, președintele Comisiei de elaborare a noului Cod penal, care a vorbit despre infracțiunea de fraudă la bugetul statului, nou incriminată în dreptul penal maghiar.
2. Dr. István László Gal, conferențiar la Facultatea de Drept a Universității din Pécs (Ungaria), director al Research Center for European Criminal Law din cadrul Academiei de Științe Sociale din Shanghai, care a prezentat evoluția incriminării infracțiunilor economice în Ungaria după 1989.

Lucrările secțiunii au fost rezumate și comentate de dr. Zhang Shaoqian, profesor la Facultatea de Drept Koguan din cadrul Universității Jiaotong din Shanghai.

A doua secțiune s-a desfășurat sub titlul Cercetare asupra principiilor generale ale dreptului penal al afacerilor.

Au prezentat lucrări cercetători și practicieni ai dreptului din Europa de Est, astfel:
1. Dr. Lucian Bercea, profesor și decan al Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara, director adjunct al Research Center for European Criminal Law din cadrul Academiei de Științe Sociale din Shanghai, a vorbit despre interacțiunea dintre frauda corporativă și dreptul penal în România.
2. Dr. Flaviu Ciopec, lector la Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara, a prezentat condițiile în care operează confiscarea extinsă în dreptul penal român.
3. Dr. Balász Elek, conferențiar la Facultatea de Drept a Universității din Debrecen (Ungaria), judecător la Curtea de Apel din Debrecen, a vorbit despre influența modificărilor politicii penale asupra practicii judiciare în Ungaria.
4. Dr. Igor Vuletić, conferențiar la Facultatea de Drept a Universității din Osijek (Croația), a abordat conceptul infracțiunilor economice în dreptul penal din Croația.
5. Dr. Vid Jakulin, profesor la Facultatea de Drept a Universității din Ljubljana (Slovenia), s-a referit la modul de incriminare a infracțiunilor economice în dreptul penal din Slovenia.
6. Dr. David Ferenc, lector la Facultatea de Drept a Universității din Pécs (Ungaria), a abordat problema finanțării terorismului în Ungaria.

Lucrările secțiunii au fost rezumate și comentate de dr. Yang Xingpei, profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Științe Politice și Juridice a Chinei de Est. Aceasta a fost secțiunea cea mai disputată, intrând în discuție și solicitând puncte de vedere mai mulți auditori din partea chineză, cărora li s-au oferit explicații de către autorii prezenți.

În fine, a treia secțiune a avut ca temă criminalitatea financiară, fiind prezentate lucrări de către cercetătorii chinezi:
1. Dr. Wei Changdong, profesor și prodecan la Școala de Relații Internaționale din cadrul Universității din Nanjing, a prezentat reglementarea infracțiunilor financiare în dreptul penal chinez.
2. Dr. Li Rui, conferențiar la Universitatea de Științe Economice și Finanțe din Shanghai, s-a referit la criminalitatea financiară comisă prin intermediul internetului.
3. Dr. Tu Longke, conferențiar la Institutul Juridic al Academiei din Shanghai, a analizat aplicarea rațională a dreptului penal în relațiile financiare internaționale.
4. Dr. He Ronggong, conferențiar la Facultatea de Drept a Universității din Wuhan, a vorbit despre ordinea economică și legitimitatea dreptului penal al afacerilor.

Lucrările acestei secțiuni au fost rezumate și comentate de dr. Sun Guoxiang, profesor la Facultatea de Drept a Universității din Nanjing.

Cuvântul de închidere a Conferinței a aparținut d-lui Tao Jianping, director al Departamentului de Cercetare din cadrul Procuraturii din Shanghai.

Conferința a beneficiat de o organizare foarte bună, de o logistică adecvată și de prezența unui auditoriu numeros, format din profesori, cercetători și practicieni ai dreptului din China.

Cu ocazia discuțiilor bilaterale între partea română și cea chineză, s-a convenit organizarea de către Research Center for European Criminal Law din cadrul Academiei de Științe Sociale din Shanghai a unei conferințe internaționale în România, la Timișoara, în luna octombrie 2015.

Dr. Flaviu CIOPEC
Lector universitar
Facultatea de Drept
Universitatea de Vest din Timișoara

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate