Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Suceava. Luare de mită, fals intelectual. Punerea în mișcare a acțiunii penale
04.11.2014 | Georgiana-Camelia LUCIU, Paula VÂRBAN, Georgiana-Camelia LUCIU

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Suceava. Luare de mită, fals intelectual. Punerea în mișcare a acțiunii penale.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție–Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de:
P. S. M., șeful Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Suceava, sub aspectul infracțiunilor de:
luare de mită, în formă continuată,
– infracțiunea prev. de art. 11 Legea nr. 78/2000: „fapta persoanei care în virtutea funcției, a atribuției ori a însărcinării primite, are sarcina de a supraveghea, de a controla un agent economic privat, de a îndeplini pentru acesta vreo însărcinare, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite”, în formă continuată,
instigare la participație improprie la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual. 

În ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În calitate de șef al Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Suceava, inculpata P. S. M., folosindu-se de documente cu antetul și parafa acestei instituții din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, în virtutea acestei funcții și a atribuțiilor de supraveghere, control și de îndeplinire a însărcinărilor pentru agenți economici privați (avizarea deținătorilor și formatorilor de arhivă), a obținut foloase necuvenite pentru sine și „Asociația Prietenii Arhivelor Bucovina Suceava”, în perioada 2011-2012, sub pretextul sponsorizării acesteia, motivând organizarea și desfășurarea unor conferințe și expoziții în domeniul arhivistic.
Echipe de control din cadrul SJAN Suceava au efectuat, în perioada 2011-2012, controale la deținători/formatori de arhivă stabiliți de P. S. M. (fiind controlați pentru prima dată în 2011, deși erau înființați din 1991-1996) și cu acea ocazie sau ulterior le-au fost solicitate acestora sponsorizări pentru „Asociația Prietenii Arhivelor Bucovina”. Astfel, solicitările de sponsorizare cu antetul, parafa instituției și semnătura șefei SJAN P. S. M. erau înmânate de funcționarii trimiși în control, firmelor care aveau activitate de deținători/formatori de arhivă. SJAN este instituția care, pe lângă atribuții de control are și posibilitatea de a ridica avizul de funcționare a firmelor cu activitate de deținători/formatori de arhivă.
Prin această modalitate, în perioada 2011-2012, s-au încasat în numerar sau prin virament în contul bancar al „Asociației Prietenii Arhivelor Bucovina Suceava”, cu titlu de sponsorizări, suma de 40.000 lei, din care doar o mică parte a fost folosită. în această perioadă. pentru sponsorizarea unor activități în domeniul arhivistic, iar diferența a fost folosită de inculpata P. S. M. în interes personal .
În perioada 2006–2011, anumite firme au beneficiat, cointeresat material, de sprijinul inculpatei P. S. M., nefiind verificate de Serviciul Județean al Arhivelor Naționale (SJAN) Suceava și nefiindu-le solicitate să îndeplinească condiții specifice pentru depozitare a arhivei, în condițiile prevăzute de lege. Pentru aceasta, reprezentantul unei firme i-a oferit periodic, inculpatei P. S. M., sume de bani sub o formă mascată de sponsorizare și fără a fi încheiat vreun contract de sponsorizare sau a fi emis chitanțe pentru sumele primite. În aceste sens, în perioada 2006-2011, reprezentantul acelei firme a oferit sume de bani totalizând 24.000 lei (câte 4.000 lei anual).
Față de firmele care nu efectuau „sponsorizări”, inculpata P. S. M. dispunea controale și chiar refuza să mai dea aviz de funcționare ca depozit de arhivă.
Pe de altă parte inculpata favoriza anumite societăți comerciale ale căror asociați/administratori îi erau apropiați, dispunând subordonaților să consemneze date nereale în actele de control și chiar să acorde personal avize din partea SJAN Suceava. Mai mult decât atât, aceasta punea la dispoziția respectivelor firme, cu titlul gratuit, logistică necesară desfășurării activității de deținător de arhivă.

Inculpatei P. S. M. i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Georgiana-Camelia LUCIU

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti