« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

Ești acționar și ai fost exclus din cadrul unui S.A.? Ce poți face? Ep. 1
05.11.2014 | Anca DOBRESCU

Drept Timisoara
Secţiuni: Corporate, Selected, Studii | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

Iata un caz frecvent intalnit referitor la excluderea unui actionar din cadrul unei societati pe actiuni, chiar daca povestea de mai jos este o fictiune.

Dl. Popescu, actionar minoritar in cadrul S.C. Fiemibine S.A., potrivit certificatului de actionar, detinea in cadrul societatii un numar de 591 de actiuni, in valoare nominala de 1.000 lei fiecare, cu un indice de alocare de 1.6497, in valoare totala de 975.000 lei.

Ca urmare a neprimirii dividendelor cuvenite si a refuzurilor repetate de punere la dispozitie a documentelor contabile din care sa reiasa situatia financiara a societatii, dl. Popescu cere de la Registrul Comertului un certificat constatator privind starea societatii S.C. Fiemibine S.A. si un istoric privind actionarii acesteia.

Citind documentele primite de la Registrul Comertului, dl. Popescu a realizat ca fusese exclus din actionariat, desi acesta NU cesionase actiunile sale catre o persoana fizica sau juridica si nici NU fusese notificat/convocat de catre administratorul societatii S.C. Fiemibine S.A. cu privire la excluderea acestuia din cadrul societatii.

Socat, dl. Popescu se duce la avocat sa il ajute sa isi recupereze actiunile detinute in cadrul S.C. Fiemibine S.A. si sa primeasca toate dividendele la care ar fi avut dreptul pe toata aceasta perioada.

In prima faza, avocatul ii face dlui Popescu o scurta teorie, plecand de la faptul ca acesta era cel mai socat de pierderea calitatii sale de actionar.

Pierderea calitatii de actionar

Potrivit Legii nr. 31/1990, actionarii care nu au votat in favoarea unei hotarari a adunarii generale au dreptul de a se retrage din societate si de a solicita cumpararea actiunilor lor de catre societate, numai daca respectiva hotarare a adunarii generale are ca obiect:
1. schimbarea obiectului principal de activitate;
2. mutarea sediului societatii in strainatate;
3. schimbarea formei societatii;
4. fuziunea sau divizarea societatii.

Dreptul de retragere al actionarului poate fi exercitat in termen de 30 de zile de la data publicarii hotararii adunarii generale in Monitorul Oficial, in cazurile prevazute la punctele 1-3 de mai sus, si de la data adoptarii hotararii adunarii generale, in cazul prevazut la punctul 4.

Pretul platit de societate pentru actiunile celui ce exercita dreptul de retragere este stabilit de catre un expert autorizat independent, ca valoare medie ce rezulta din aplicarea a cel putin doua metode de evaluare recunoscute de legislatia in vigoare la data evaluarii.

Pentru validitatea deliberarilor adunarii generale ordinare este necesara prezenta actionarilor care sa detina cel putin o patrime din numarul total de drepturi de vot. Hotararile adunarii generale ordinare se iau cu majoritatea voturilor exprimate, insa, actul constitutiv poate prevede cerinte mai ridicate de cvorum si majoritate.

Pentru validitatea deliberarilor adunarii generale extraordinare este necesara la prima convocare prezenta actionarilor detinand cel putin o patrime din numarul total de drepturi de vot, iar, la convocarile urmatoare este necesara prezenta actionarilor reprezentand cel putin o cincime din numarul total de drepturi de vot.

Referitor la dividende

Potrivit Legii nr. 31/1990, dividenul reprezinta cota-parte din profit ce se plateste fiecarui actionar. Actionarii indreptatiti sa primeasca dividende sau sa exercite orice alte drepturi sunt cei inscrisi in evidentele societatii sau in cele furnizate de registrul independent privat al actionarilor, corespunzatoare datei de referinta.

Se pot emite actiuni preferentiale cu dividend prioritar, fara drept de vot, ce confera titularului:
– dreptul la un dividend prioritar prelevat asupra beneficiului distribuibil al exercitiului financiar, inaintea oricarei alte prelevari;
– drepturile recunoscute actionarilor cu actiuni ordinare, inclusiv dreptul de a participa la adunarea generala, cu exceptia dreptului de vot.

De asemenea, actiunile cu dividend prioritar, fara drept de vot, nu pot depasi o patrime din capitalul social si au aceeasi valoare nominala ca si actiunile ordinare.

In caz de intarziere a platii dividendelor, actiunile preferentiale dobandesc drept de vot incepand de la data scadentei obligatiei de plata a dividendelor ce urmeaza a fi distribuite in cursul anului urmator sau, daca in anul urmator adunarea generala hotaraste ca nu vor fi distribuite dividende, actiunile preferentiale dobandesc drept de vot incepand de la data publicarii respectivei hotarari a adunarii generale pana la plata efectiva a dividendelor restante.

Dl. Popescu a ascultat cu atentie, s-a scarpinat in cap si l-a intrebat pe avocat ce mai e practic de facut…

[O] Solutie [posibila], in postarea urmatoare.

Av. Anca DOBRESCU
BOȘTINĂ ȘI ASOCIAȚII

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.