Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal Dreptul penal al afacerilor

DNA-Timișoara. Evaziune fiscală, spălare de bani, constituire a unui grup infracțional organizat. Reținere

5 noiembrie 2014 | Georgiana-Camelia LUCIU, Paula VÂRBAN, Georgiana-Camelia LUCIU

DNA-Timișoara. Evaziune fiscală, spălare de bani, constituire a unui grup infracțional organizat. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie–Serviciul Teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 5 noiembrie 2014, a inculpaților:

M. F. D., administrator al SC Tehnocer SRL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:
– evaziune fiscală, 
– spălare de bani,
– constituire a unui grup infracțional organizat.

R. B., administrator al SC Rabus Comrobus SRL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:
– evaziune fiscală,
– spălare de bani,
– complicitate la spălare de bani,
– constituire a unui grup infracțional organizat.

B. D., administrator al S.C. STIL PIPE METAL S.R.L, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:
– complicitate la evaziune fiscală,
– spălare de bani,
– constituire a unui grup infracțional organizat.

A. L. M., administrator al S.C. Dateco S.R.L, MUNTEANU ION GEORGE, reprezentant al S.C. PARADIS MERIDIAN S.R.L., S. F., administrator al S.C. EURODALGIPS S.R.L., S. C., administrator al SC DAFI MET SRL și TOTH IOAN FRANCISC, administrator scriptic al S.C. Tehnocer SRL în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile concurente de:
– complicitate la evaziune fiscală,
– constituire a unui grup infracțional organizat.

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2012, inculpatul M. F. D., în calitate de asociat şi administrator de fapt al SC Tehnocer SRL, a făcut demersuri în urma cărora a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat ulterior şi restul inculpaților, în calitate de administratori de drept sau de fapt ai unor societăţi comerciale, care au emis facturi fiscale fictive în favoarea SC Tehnocer SRL.
Astfel, inculpatul R. B., în calitate de administrator al SC Rabus Comrobus SRL a emis, în anul 2012, în favoarea SC Tehnocer SRL, facturi fictive în valoare de 5.932.220,30 lei, care au fost înregistrate în evidenţa contabilă a acestei din urmă societăţi, prejudiciul cauzat în acest caz bugetului de stat fiind de 985.287,80 lei. Din suma de bani plătită de SC Tehnocer SRL, suma de 1.365.929 lei a fost ridicată în numerar de inculpatul B. R. şi remisă lui M. F. D. (cu reţinerea unui comision).
Inculpatul A. L. M., în calitate de administrator al S.C. Dateco S.R.L., a sprijinit activităţile infracţionale desfăşurate de inculpatul M. F. D. (care, în realitate, era administratorul de drept şi al SC Dateco SRL) constând în emiterea de facturi fictive către SC Tehnocer SRL şi, pe de altă parte, în înregistrarea în evidenţa contabilă a firmei și a altor facturi fictive, emise de alte societăţi comerciale.
În calitate de administrator al S.C. Stil Pipe Metal S.R.L., inculpatul B. D. a emis în favoarea S.C. Tehnocer S.R.L. facturi fictive în valoare de 471.200,00 lei, ce au fost înregistrate în evidenţa contabilă a acestei din urmă firme, concurând la prejudiciul creat de M. F. D. cu suma de 91.200,00 lei reprezentând TVA.
Din suma de bani plătită de S.C. Tehnocer S.R.L., suma de 435.200 lei a fost restituită inculpatului M. F. D., prin metoda compensării.
În anul 2012, inculpatul Munteanu Ion George, în calitate de reprezentant al S.C. Paradis Meridian S.R.L., a emis o factură fictivă în favoarea S.C. Tehnocer S.R.L. în valoare de 814.680 lei, concurând la prejudiciul creat de M. F. D., cu suma de 157.680 lei reprezentând TVA.
În perioada 2011–2012, inculpatul S. F., în calitate de administrator S.C. Eurodalgips S.R.L., a emis în favoarea S.C. Tehnocer S.R.L. facturi fictive în valoare de 3.301.617 lei, ce au fost înregistrate în evidenţa contabilă a acestei din urmă firme, concurând la prejudiciul creat de M. F. D., cu suma de 639.022 lei reprezentând TVA.
Inculpatul S. C., în calitate de administrator al SC DAFI MET SRL, a emis, în anul 2011, în favoarea S.C. TEHOCER S.R.L., facturi fictive în valoare de 1.922.000 lei ce au fost înregistrate în evidenţa contabilă a acestei din urmă firme, concurând la prejudiciul creat de inculpatul M. F. D. cu suma de 372.000 lei reprezentând TVA.
Totodată, pentru a da o tentă de legalitate operaţiunilor cuprinse în facturile emise în favoarea S.C. Tehnocer S.R.L., S. C. a emis, în favoarea unei alte societăți comerciale, facturi fictive în valoare de 3.555.902 lei.
În perioada 2010-2012, inculpatul T. I. F., în calitate de administrator scriptic al S.C. Tehnocer SRL (administrată în realitate de M. F. D.) a sprijinit activităţile infracţionale desfăşurate de inculpatul M. F. D., constând în înregistrarea de facturi fictive în evidenţa contabilă a SC Tehnocer SRL.

În fapt, toate aceste facturi atestau operaţiuni comerciale nereale, fiind înregistrate în evidenţa contabilă a SC Tehnocer SRL, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu suma de 7.542.268,97 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Inculpaților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309, urmând a fi prezentați, la data de 5 noiembrie 2014, Tribunalului Timiș, cu propunere de arestare preventivă.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Georgiana-Camelia LUCIU

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership