Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Timișoara. Evaziune fiscală, spălare de bani, constituire a unui grup infracțional organizat. Reținere


5 noiembrie 2014 | Georgiana-Camelia LUCIU, Paula VÂRBAN, Georgiana-Camelia LUCIU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

DNA-Timișoara. Evaziune fiscală, spălare de bani, constituire a unui grup infracțional organizat. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie–Serviciul Teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 5 noiembrie 2014, a inculpaților:

M. F. D., administrator al SC Tehnocer SRL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:
– evaziune fiscală, 
– spălare de bani,
– constituire a unui grup infracțional organizat.

R. B., administrator al SC Rabus Comrobus SRL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:
– evaziune fiscală,
– spălare de bani,
– complicitate la spălare de bani,
– constituire a unui grup infracțional organizat.

B. D., administrator al S.C. STIL PIPE METAL S.R.L, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:
– complicitate la evaziune fiscală,
– spălare de bani,
– constituire a unui grup infracțional organizat.

A. L. M., administrator al S.C. Dateco S.R.L, MUNTEANU ION GEORGE, reprezentant al S.C. PARADIS MERIDIAN S.R.L., S. F., administrator al S.C. EURODALGIPS S.R.L., S. C., administrator al SC DAFI MET SRL și TOTH IOAN FRANCISC, administrator scriptic al S.C. Tehnocer SRL în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile concurente de:
– complicitate la evaziune fiscală,
– constituire a unui grup infracțional organizat.

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2012, inculpatul M. F. D., în calitate de asociat şi administrator de fapt al SC Tehnocer SRL, a făcut demersuri în urma cărora a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat ulterior şi restul inculpaților, în calitate de administratori de drept sau de fapt ai unor societăţi comerciale, care au emis facturi fiscale fictive în favoarea SC Tehnocer SRL.
Astfel, inculpatul R. B., în calitate de administrator al SC Rabus Comrobus SRL a emis, în anul 2012, în favoarea SC Tehnocer SRL, facturi fictive în valoare de 5.932.220,30 lei, care au fost înregistrate în evidenţa contabilă a acestei din urmă societăţi, prejudiciul cauzat în acest caz bugetului de stat fiind de 985.287,80 lei. Din suma de bani plătită de SC Tehnocer SRL, suma de 1.365.929 lei a fost ridicată în numerar de inculpatul B. R. şi remisă lui M. F. D. (cu reţinerea unui comision).
Inculpatul A. L. M., în calitate de administrator al S.C. Dateco S.R.L., a sprijinit activităţile infracţionale desfăşurate de inculpatul M. F. D. (care, în realitate, era administratorul de drept şi al SC Dateco SRL) constând în emiterea de facturi fictive către SC Tehnocer SRL şi, pe de altă parte, în înregistrarea în evidenţa contabilă a firmei și a altor facturi fictive, emise de alte societăţi comerciale.
În calitate de administrator al S.C. Stil Pipe Metal S.R.L., inculpatul B. D. a emis în favoarea S.C. Tehnocer S.R.L. facturi fictive în valoare de 471.200,00 lei, ce au fost înregistrate în evidenţa contabilă a acestei din urmă firme, concurând la prejudiciul creat de M. F. D. cu suma de 91.200,00 lei reprezentând TVA.
Din suma de bani plătită de S.C. Tehnocer S.R.L., suma de 435.200 lei a fost restituită inculpatului M. F. D., prin metoda compensării.
În anul 2012, inculpatul Munteanu Ion George, în calitate de reprezentant al S.C. Paradis Meridian S.R.L., a emis o factură fictivă în favoarea S.C. Tehnocer S.R.L. în valoare de 814.680 lei, concurând la prejudiciul creat de M. F. D., cu suma de 157.680 lei reprezentând TVA.
În perioada 2011–2012, inculpatul S. F., în calitate de administrator S.C. Eurodalgips S.R.L., a emis în favoarea S.C. Tehnocer S.R.L. facturi fictive în valoare de 3.301.617 lei, ce au fost înregistrate în evidenţa contabilă a acestei din urmă firme, concurând la prejudiciul creat de M. F. D., cu suma de 639.022 lei reprezentând TVA.
Inculpatul S. C., în calitate de administrator al SC DAFI MET SRL, a emis, în anul 2011, în favoarea S.C. TEHOCER S.R.L., facturi fictive în valoare de 1.922.000 lei ce au fost înregistrate în evidenţa contabilă a acestei din urmă firme, concurând la prejudiciul creat de inculpatul M. F. D. cu suma de 372.000 lei reprezentând TVA.
Totodată, pentru a da o tentă de legalitate operaţiunilor cuprinse în facturile emise în favoarea S.C. Tehnocer S.R.L., S. C. a emis, în favoarea unei alte societăți comerciale, facturi fictive în valoare de 3.555.902 lei.
În perioada 2010-2012, inculpatul T. I. F., în calitate de administrator scriptic al S.C. Tehnocer SRL (administrată în realitate de M. F. D.) a sprijinit activităţile infracţionale desfăşurate de inculpatul M. F. D., constând în înregistrarea de facturi fictive în evidenţa contabilă a SC Tehnocer SRL.

În fapt, toate aceste facturi atestau operaţiuni comerciale nereale, fiind înregistrate în evidenţa contabilă a SC Tehnocer SRL, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu suma de 7.542.268,97 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Inculpaților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309, urmând a fi prezentați, la data de 5 noiembrie 2014, Tribunalului Timiș, cu propunere de arestare preventivă.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Georgiana-Camelia LUCIU

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii