« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Infracţiuni de serviciu, infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei. Aspecte teoretice şi practice ale judecătorului de cameră preliminară. Drepturi şi obligaţii deontologice ale judecătorilor şi avocaţilor. Impresii
06.11.2014 | JURIDICE.ro

Drept Timisoara
Secţiuni: Drept penal, Interprofesional, Opinii | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

A treia etapa a proiectului initiat de reprezentantul Romaniei la CCJE si UNBR a confirmat ca suntem pe  un drum bun: drumul spre gasirea balantei normalitatii raporturilor dintre  avocati si judecatori.

S-ar putea pune fireasca intrebare: ce ar insemna normalitatea in aceasta ecuatie? Cred ca o putem defini pornind chiar de la clasici:  pentru Socrate, normalul inseamna a raspunde la intrebarea ”cum trebuie sa traiesti pentru a trai conform binelui”; pentru Aristotel, normalul este a trai dupa ”justa masura”; Kant spunea ca ”e normal a trai dupa vointa buna, caci vointa buna isi da siesi legi”. Si lista doar se deschide aici.

Pornind de la aceasta premisa, cred ca acest proiect de aplicare a Avizului nr. 16 al CCJE va demonstra, cu fiecare etapa, ca este posibil si util schimbul de principii juridice comune si valori etice intre toti profesionistii implicati in procesul de infaptuire a justitiei, ca este necesara formarea profesionala continua comuna , toate acestea avand ca finalitate realizarea unei justitii de cea mai inalta calitate, in folosul cetatenilor.

In etapa anterioara a proiectului, la Rm. Valcea, “am spart gheata” printr-o dezbatere sincera, transparenta, despre multe dintre problemele care framanta corpul profesional al avocatilor si al judecatorilor. Participarea ministrului Justitiei la acea etapa a impulsionat dezbaterile constructive, inclusiv prezentarea si incercarea gasirii unor solutii pentru probleme cum sunt: accesul la justitie prin reducerea taxelor de timbru, luarea masurilor reale si concrete pentru eradicarea avocaturii clandestine.

Etapa de la Brasov a demonstrat ca proiectul dobandeste noi dimensiuni, pe baza dialogului interprofesional cu privire la aspectele concrete de aplicare a noilor reglementari in  materie penala, dar si cu privire la raporturile deontologice judecatori-avocati.

Prezentarea concluziilor preliminare ale chestionarului sociologic distribuit in randul avocatilor si judecatorilor din cadrul Barourilor si respectiv Curtilor de Apel Pitesti si Craiova a confirmat ca acest demers de investigare a opiniilor ambelor profesii este necesar a fi aprofundat. In acest mod se va ajunge la identificarea cauzelor unor contradictii semnalate in ultimii ani in relatiile judecatori–avocati, la identificarea unor reguli de conduita si de comunicare interprofesionala, care sa ajute sistemul de justitie in ansamblul sau.

In acest mod vom defini impreuna normalitatea relatiilor avocati–judecatori pe baza de fundamente reale, constante.

Asteptam cu interes urmatoarea etapa, de la Alba–Iulia. Cu fiecare etapa a proiectului sper sa inaintam, cu staruinta, pe calea dialogului ce ne este deschisa, in spiritul respectului si al iubirii pentru misiunea fiecareia dintre profesiile implicate in  acest demers.

Avocat Monica LIVESCU
Consilier UNBR, Decan Baroul Valcea

***

Conferinta desfasurata in data de 31 octombrie 2014, cu tema “Infractiuni de serviciu, infractiuni contra infaptuirii justitiei. Aspecte teoretice si practice ale judecatorului de camera preliminara. Drepturi si obligatii deontologice ale judecatorilor si avocatilor”, cel de-al treilea eveniment din agenda Proiectului privind relatiile dintre judecatori si avocati, initiat si organizat de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor si Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni, a reprezentat un real succes.

Temele sustinute de vorbitori, judecatori si avocati, precum si dezbaterile pe marginea acestora au dovedit, inca o data, interesul comun pentru dezvoltarea unei culturi legale, pentru perfectionarea regulilor de conduita procesuala aplicabile, in egala masura, procesului civil si/sau penal.

Implicarea directa a Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor si a Institutului National al Magistraturii in derularea Proiectului privind relatiile dintre judecatori si avocaţi din perspectiva Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni reprezinta o continuare fireasca a colaborarii institutionale, care se desfasoara deja atat la nivelul formarii profesionale initiale, cat si a celei continue a judecatorilor si avocati.

Evenimentul, marcat de profesionalismul celor prezenti, a confimat preocuparea judecatorilor si avocatilor pentru consolidarea relatiilor interprofesionale reale, bazate pe respect si comunicare, scopul comun fiind acela al identificarii solutiilor optime pentru remedierea oricaror disfunctii care pot aparea in derularea actului de justitie.

Avocat Cristina GHEORGHE
Decan Baroul Brasov

***

Am urmărit cu interes lucrările conferinței Infracţiuni de serviciu, infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei. Aspecte teoretice şi practice ale judecătorului de cameră preliminară. Drepturi şi obligaţii deontologice ale judecătorilor şi avocaţilor, ce a avut loc pe 31 octombrie 2014, la Poiana Brașov., transmisă LIVE online pe JURIDICE.ro, datorită susținerii UNBR.

Am remarcat trei aspecte, toate foarte încurajatoare. Primul constă în atmosfera de seriozitate și cooperare degajată de comunicarea magistrați-avocați. Al doilea constă în implicarea participanților, alături de speakeri. Al treilea constă în caracterul concret, pragmatic al prezentărilor și discuțiilor. Nu a fost o întâlnire de vorbe frumoase, ci una plină de substanță și seriozitate. Apreciez că este unul dintre cele mai interesante proiecte din domeniul juridic dezvoltate în România ultimilor ani.

Avocat dr. Andrei SĂVESCU
coord. JURIDICE.ro

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.