Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PT Tulcea. Trafic de influență, dare de mită, luare de mită, abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale. Arestare preventivă


5 noiembrie 2014 | Georgiana-Camelia LUCIU, Paula VÂRBAN, Georgiana-Camelia LUCIU
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

PT Tulcea. Trafic de influență, dare de mită, luare de mită, abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale. Arestare preventivă.

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea au dispus, prin ordonanţă, la data de 28 octombrie 2014, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru o durată de 24 de ore a inculpaţilor: T. O. M. – profesor de matematică, T. D. T. – profesor de matematică, C. M. G. – profesor de geografie, B. C. – profesor de franceză, S. M. – profesor de matematică, B. C. – profesor de fizică şi C. V. – profesor de biologie sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă, complicitate la dare de mită, luare de mită, abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale, infracţiuni săvârşite în legătură cu examenul de bacalaureat 2014, sesiunile iunie-iulie şi august-septembrie, desfăşurat în municipiul Tulcea.

La data de 28 octombrie 2014, dosarul cauzei a fost trimis la Tribunalul Tulcea cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile faţă de cei 7 inculpaţi reţinuţi.

Prin încheierea din data de 29 octombrie 2014, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Tulcea a respins ca neîntemeiată propunerea de arestare preventivă a celor 7 inculpaţi şi a dispus măsura controlului judiciar faţă de aceştia.

Prin încheierea din data de 4 noiembrie 2014, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Constanţa a admis, în parte, contestaţia formulată de către procurori şi a dispus arestarea preventivă, pe o perioadă de 30 de zile, a inculpaţilor T. O. M., T. D. T., C. M. G., B. C.

Din probatoriul administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale s-a stabilit că, în perioada mai–septembrie 2014, pe parcursul desfăşurării celor două sesiuni ale examenului de bacalaureat 2014 cei 7 inculpaţi, împreună cu alte 20 de cadre didactice ce au calitatea de suspecţi în cauză, prin mijloace frauduloase, au supraevaluat lucrările la disciplinele de examen, cu scopul promovării de către un număr de aproximativ 45 de candidaţi.
În acest sens, prin intermediul colegilor profesori, examinatorii au primit semne şi parole transmise de la şi către candidaţi pe care aceştia le-au inserat în conţinutul lucrărilor de concurs în scopul identificării cu uşurinţă la corectare.
Pentru acordarea notelor de promovare, profesorii corectori au procedat fie la supraevaluarea lucrărilor, fie la contrafacerea scrierii prin adăugarea unor cuvinte punctate în barem, ori prin rezolvarea în integralitate a subiectelor la disciplinele reale, intermediarii pretinzând sau primind pentru sine sau pentru profesorii corectori, în schimb, sume de bani cuprinse între 400 şi 800 euro pentru fiecare disciplină.

În cauză cercetările s-au desfăşurat cu sprijinul ofiţerilor din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie–Serviciul Judeţean Anticorupţie Tulcea şi cu suportul informativ şi tehnic al Serviciului Român de Informaţii.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Georgiana-Camelia LUCIU

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro