Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal

PT Tulcea. Trafic de influență, dare de mită, luare de mită, abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale. Arestare preventivă

5 noiembrie 2014 | Georgiana-Camelia LUCIU, Paula VÂRBAN, Georgiana-Camelia LUCIU

PT Tulcea. Trafic de influență, dare de mită, luare de mită, abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale. Arestare preventivă.

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea au dispus, prin ordonanţă, la data de 28 octombrie 2014, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru o durată de 24 de ore a inculpaţilor: T. O. M. – profesor de matematică, T. D. T. – profesor de matematică, C. M. G. – profesor de geografie, B. C. – profesor de franceză, S. M. – profesor de matematică, B. C. – profesor de fizică şi C. V. – profesor de biologie sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă, complicitate la dare de mită, luare de mită, abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale, infracţiuni săvârşite în legătură cu examenul de bacalaureat 2014, sesiunile iunie-iulie şi august-septembrie, desfăşurat în municipiul Tulcea.

La data de 28 octombrie 2014, dosarul cauzei a fost trimis la Tribunalul Tulcea cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile faţă de cei 7 inculpaţi reţinuţi.

Prin încheierea din data de 29 octombrie 2014, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Tulcea a respins ca neîntemeiată propunerea de arestare preventivă a celor 7 inculpaţi şi a dispus măsura controlului judiciar faţă de aceştia.

Prin încheierea din data de 4 noiembrie 2014, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Constanţa a admis, în parte, contestaţia formulată de către procurori şi a dispus arestarea preventivă, pe o perioadă de 30 de zile, a inculpaţilor T. O. M., T. D. T., C. M. G., B. C.

Din probatoriul administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale s-a stabilit că, în perioada mai–septembrie 2014, pe parcursul desfăşurării celor două sesiuni ale examenului de bacalaureat 2014 cei 7 inculpaţi, împreună cu alte 20 de cadre didactice ce au calitatea de suspecţi în cauză, prin mijloace frauduloase, au supraevaluat lucrările la disciplinele de examen, cu scopul promovării de către un număr de aproximativ 45 de candidaţi.
În acest sens, prin intermediul colegilor profesori, examinatorii au primit semne şi parole transmise de la şi către candidaţi pe care aceştia le-au inserat în conţinutul lucrărilor de concurs în scopul identificării cu uşurinţă la corectare.
Pentru acordarea notelor de promovare, profesorii corectori au procedat fie la supraevaluarea lucrărilor, fie la contrafacerea scrierii prin adăugarea unor cuvinte punctate în barem, ori prin rezolvarea în integralitate a subiectelor la disciplinele reale, intermediarii pretinzând sau primind pentru sine sau pentru profesorii corectori, în schimb, sume de bani cuprinse între 400 şi 800 euro pentru fiecare disciplină.

În cauză cercetările s-au desfăşurat cu sprijinul ofiţerilor din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie–Serviciul Judeţean Anticorupţie Tulcea şi cu suportul informativ şi tehnic al Serviciului Român de Informaţii.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Georgiana-Camelia LUCIU

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership