Secţiuni » Jurisprudenţă » ÎCCJ
Înalta Curte de Casaţie şi JustiţieJurisprudenţă curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRecurs în interesul legii

ICCJ. Inadmisibilitatea cererii având ca obiect constatarea nulităţii absolute a actului administrativ
07.11.2014 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: C. administrativ, Jurisprudența ÎCCJ, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în mod corect, prima instanţă a admis excepţia inadmisibilităţii cererii de a se constata nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate emis de Ministerul Industriilor, reţinând că solicitarea reclamantului de constatare a nulitătii absolute a acestui act nu îşi are corespondent în art. 1 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, în dreptul administrativ neexistând o distincţie de regim juridic între cele două tipuri de nulitate. În acest sens, Înalta Curte a reţinut că certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului a fost emis în conformitate cu dispoziţiile H.G. nr. 834/1991 privind stabilirea şi evaluarea unor terenuri deţinute de societăţile comerciale cu capital de stat, fiind un act administrativ de autoritate, cu caracter individual, iar acţiunea în anularea acestuia este de competenţa instanţei de contencios administrativ. În speţă, instanţa a admis şi excepţia tardivităţii acţiunii în anularea certificatului de atestare a dreptului de proprietate, întrucât ținând cont că reclamantul este un terţ față de actul administrativ şi raportat la data înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară (dată la care dreptul de proprietate a devenit opozabil erga omnes fiind presupus a fi cunoscut inclusiv de către reclamant cel puţin de la această dată), termenul de decădere de un an prevăzut de art. 11 alin. (2) din Legea nr. 554/2004 era împlinit la data înregistrării cererii de anulare a actului administrativ. (Decizia nr. 1362 din 18 martie 2014 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatarea nulităţii absolute a certificatului de atestare a dreptului de proprietate)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti