Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Avocați

Infracţiuni de serviciu, infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei. Aspecte teoretice şi practice ale judecătorului de cameră preliminară. Drepturi şi obligaţii deontologice ale judecătorilor şi avocaţilor. Discursul avocatului Petruț Ciobanu

6 noiembrie 2014 | JURIDICE.ro

Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor a dat publicității alocuțiunea avocatului Petruț Ciobanu, Lector INPPA, rostită în cadrul conferinței ”Infracţiuni de serviciu, infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei. Aspecte teoretice şi practice ale judecătorului de cameră preliminară. Drepturi şi obligaţii deontologice ale judecătorilor şi avocaţilor”.

Discursul integral:

Stimate Domnule Ministru al Justiţiei,
Stimată Doamnă Vicepreşedinte a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,
Stimate Domnule Nicolae-Horaţius Dumbravă, reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii,
Stimate Domnule Vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Barourilor din România,
Stimaţi reprezentanţi ai Curţilor de Apel Braşov, Ploieşti şi Târgu Mureş,
Stimate domnule Director al Institutului Naţional al Magistraturii,
Stimaţi colegi avocaţi,

Mă bucur să vă revăd pe unii dintre dumneavoastră şi să îi cunosc pe ceilalţi, în cadrul acestui proiect ambiţios care îşi doreşte să aducă şi mai aproape relaţiile dintre profesionişti ai dreptului, actori principali ai făuririi justiţiei.

Suntem deja la cea de a 3-a întâlnire inter-profesională organizată din perspectiva Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, iată că deja începem să avem şi concluzii preliminare privind relaţiile dintre judecători şi avocaţi, din perspectiva unor reguli de conduită comune, şi în mod cert drumul care se aşează în faţa noastră este unul căruia, deşi plin de provocări, nu îi lipseşte importanţa dar şi farmecul de a stabili repere de conduită viitoare.

Sunt convins că mai ales acum, în perioada aplicării noilor coduri, magistraţii şi avocaţii au o misiune comună, aceea de a înţelege, de a crea şi promova o nouă cultură juridică. Din această perspectivă, cadrul de conlucrare între avocaţi şi judecători oferit de această serie de conferinţe este esenţial pentru fundamentarea acestei culturi juridice. Este cert că dialogul de idei şi comunicarea reprezintă cheia progresului în ştiinţa şi practica dreptului!

După cum mulţi dintre dumneavoastră cunoaşteţi, Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor a fost înfiinţat în anul 2004, ca urmare a voinţei Corpului profesional al avocaţilor de a se pune bazele unei pregătiri profesionale riguroase, conectată la realităţile vieţii socio-profesionale a tuturor profesioniştilor în justiţie.

Pregătirea avocaţilor în cadrul INPPA şi al centrelor teritoriale ale acestuia, atât din perspectiva formării iniţiale, cât şi din cea a formării continue, urmăreşte crearea de competenţe care să permită avocaţilor să demonstreze prin calitatea activităţilor lor că sunt veritabili parteneri ai judecătorului, în activitatea judiciară. Competenţele dobândite de avocaţi prin intermediul pregătirii profesionale în cadrul INPPA creează premisele aducerii în practică a apărărilor exprimate prin raţionamente logico-juridice, sprijinite pe argumente ce nu neglijează ansamblul problematicii puse în discuţie într-o cauză concretă, sprijinind astfel libertatea decizională a judecătorului. O astfel de apărare poate face ca dreptul să trăiască, iar motivarea hotărârilor să nu fie, în sine, o simplă sarcină de serviciu sau o formalitate.

În planul formării continue, INPPA organizează activităţi de pregătire continuă la nivel central, dar şi prin cele 6 centre teritoriale ale INPPA pe baza unui program unitar de pregătire la nivel naţional – adoptat de Congresul avocaţilor, odată la 4 ani, cu respectarea nevoilor specifice de pregătire pentru fiecare regiune, determinate de realităţile social economice şi culturale locale.

INPPA a dezvoltat şi îşi propune să continue dezvoltarea de relaţii de parteneriat cu Institutul Naţional al Magistraturii, prin colaborările directe în cadrul activităţilor de formare iniţială organizate în module distincte de pregătire a avocaţilor stagiari în ceea ce priveşte activitatea instanţelor, a parchetelor, birourilor notariale şi birourilor executorilor judecătoreşti dar şi în cadrul activităţilor de formare continuă, prin participarea magistraţilor şi a avocaţilor la conferinţele organizate de INM, respectiv INPPA. Toate aceste proiecte de colaborare s-au bucurat de un real succes în rândul avocaţilor, precum şi în rândul celorlalte profesii partenere în ducerea la buna lor îndeplinire.

Din această perspectivă, este firească implicarea INPPA – alături de UNBR, CSM, Curţi de Apel, barouri – în organizarea şi desfăşurarea seriei de conferinţe organizate în cadrul Proiectului privind relaţiile dintre judecători şi avocaţi, din perspectiva Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni.

Această conlucrare a magistraţilor şi a avocaţilor în dezbaterea noilor realităţi legislative, care marchează profund viaţa socio-profesională, reprezintă un demers important în pregătirea profesioniştilor dreptului, chemaţi să înfăptuiască împreună actul de justiţie şi, astfel cum spuneam mai devreme, reprezintă premisa pentru stabilirea de repere viitoare pentru colaborarea ambelor profesii.

Organizarea, la nivel regional, a acestor întâlniri inter-profesionale a avocaţilor şi a magistraţilor este salutară sub toate aspectele şi reprezintă un demers important ce se va reflecta în pregătirea şi în practica profesională de zi cu zi a avocaţilor şi a magistraţilor, în vederea realizării obiectivului comun: înfăptuirea justiţiei.

Doresc din toată inima succes Proiectului şi putere partenerilor implicaţi în derularea acestuia!

Vă mulţumesc!

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice