Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată


6 noiembrie 2014 | Georgiana-Camelia LUCIU, Paula VÂRBAN, Georgiana-Camelia LUCIU
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție-Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
– C. N., la data faptelor director general al SC ELECTRICA SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată,
– A. P., la data faptelor director comercial al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice (SISE) Moldova, aflat în executarea pedepsei închisorii într-o altă cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată,
– V. C., la data faptelor consilier în cadrul Administraţiei Prezidenţiale – Departamentul Securităţii Naţionale şi ulterior deputat, ales în circumscripţia electorală nr. 4 Bacău (aflat în executarea pedepsei închisorii într-o altă cauză), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu,
– F. R. D., acționar majoritar la SC TECH SAFETY SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată,
– A. I. D., acţionar și administrator al SC TECH SAFETY SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În calitate de director general al SC ELECTRICA SA, inculpatul C. N., în perioada 2004-2005, a dispus funcţionarilor din subordine, iar inculpatul A. P., director comercial al SISE Moldova a acționat în consecință, în vederea efectuării de achiziţii publice de echipament individual de protecţie şi echipament de lucru în valoare totală de 14.750.685 lei (fără TVA) de la SC TECH SAFETY SA, fără a exista necesitatea acestor achiziţii, la un preţ supraevaluat şi cu încălcarea prevederile OUG 60/2001 modificată şi a regulamentelor interne, respectiv:
– nu s-a organizat sau derulat vreo procedură de achiziţie publică,
– s-a desemnat furnizorul prin încredinţare directă, fără a exista vreo selecţie;
– nu a existat o negociere, preţul fiind stabilit potrivit propriilor interese ale furnizorului, acesta fiind mult supraevaluat.
Produsele au fost livrate de S.C. TECH SAFETY S.A. în aceeaşi perioadă, încheindu-se 77 de contracte și emiţându-se facturile care au achitate, în mod nelegal, în regim de urgenţă.
În acelaşi sens, directorul general C. N. a semnat 48 de ordine de plată către furnizorul S.C. TECH SAFETY S.A., cauzând un prejudiciu SC Servicii Energetice Moldova (ca succesor în drepturi şi obligaţii al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA) în valoare de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro. Această sumă reprezintă diferenţa de preţ între valoarea de cumpărare şi valoarea de revânzare practicate de furnizorul TECH SAFETY SA în relaţia cu SC Servicii Energetice Moldova SA (succesor în drepturi şi obligaţii al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA).
În acelaşi sens, inculpatul A. P. a vizat pentru conformitate 158 de facturi, deşi acestea nu corespundeau în totalitate cu produsele contractate.
Totodată, directorul comercial A. P. a efectuat şi plăţi, prin semnarea a cinci ordine de plată, înlesnind astfel realizarea scopului urmărit de superiorii săi, respectiv efectuarea de plăţi în sume importante către S.C. TECH SAFETY S.A.
Inculpatul V. C., în perioada 2004-2005, uzând de calitatea de consilier la Administraţia Prezidenţială şi ulterior deputat (ales în circumscripţia electorală nr.4 Bacău), în scopul de a sprijini firma S.C. TECH SAFETY S.A., a intervenit, în două rânduri, pe lângă funcţionari din cadrul ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A., pentru ca firma S.C. TECH SAFETY S.A. să fie favorizată în relaţia cu ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A., respectiv SISE Moldova (S.C. Servicii Energetice Moldova S.A.).
În intervenţiile sale directe la directorul general al ELECTRICA S.A. – C. N. şi la directorul economic al ELECTRICA SERV S.A, inculpatul V. C. le-a solicitat acestora să acorde contracte firmei S.C. TECH SAFETY S.A. pentru livrarea de produse din domeniul protecţiei muncii, în condiţiile în care societăţile beneficiare (ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A., SISE Moldova) aveau produse pe stoc peste necesar şi la preţuri supraevaluate de la acelaşi furnizor.
Aceste intervenţii au vizat, pe lângă încheierea contractelor, şi efectuarea cu prioritate a plăţilor către firma S.C. TECH SAFETY S.A.
Prin aceste intervenţii, V. C. a înlesnit infracţiunea de abuz în serviciu săvârşită de funcţionarii din cadrul ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A., SISE Moldova, facilitând producerea prejudiciului de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro.
În perioada 2004-2005, inculpatul F. R. D., în calitate de acţionar al SC TECH SAFETY SA, împreună cu administratorul A. I. D. şi în înţelegere cu directorul general al ELECTRICA SA – C. N. şi V. C., ştiind că nu s-au organizat proceduri de achiziţie publică, a efectuat livrări de produse către SISE Moldova în cantităţi foarte mari (14.750.685 lei fără TVA), cu preţuri la care s-au practicat adaosuri comerciale până la 2.490,93%, în scopul obţinerii de foloase patrimoniale, prin aceasta înlesnind cauzarea unui prejudiciului sus menţionat.

În vederea recuperării prejudiciului, s-a instituit sechestru asigurător pe bunurile celor cinci inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Georgiana-Camelia LUCIU

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro