« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

PICCJ. Luare de mită. Trimitere în judecată
06.11.2014 | Georgiana-Camelia LUCIU, Paula VÂRBAN, Georgiana-Camelia LUCIU

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

PICCJ. Luare de mită. Trimitere în judecată.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 10 inculpaţi, toţi angajaţi ai poliţiei de frontieră în punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse, după cum urmează:
– în stare de arest preventiv:
F. V.sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită (trei acte materiale);
M. M. V. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită (două acte materiale);
– în stare de arest la domiciliu:
P. M.sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită;
N. C. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită (două acte materiale);
– sub control judiciar:
R. M.sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită;
I. V.sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită (trei acte materiale);
P. I. G. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită (două acte materiale);
C. D. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită;
M. C. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită (două acte materiale);
S. D. G. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În Punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse, la nivelul anilor 2011-2014, a fost instituită o practică infracţională de a se pretinde şi primi sume de bani de către poliţiştii de frontieră români dar şi bulgari pentru a permite tranzitarea frontierei către Bulgaria cu autoturisme înmatriculate provizoriu.
Autoturismele ce urmau să fie înmatriculate în Bulgaria aveau fie numere de înmatriculare străine, fie numere provizorii româneşti care dau drept de circulaţie doar pe teritoriul României. În cea de-a doua variantă, martorii denunţători dădeau poliţiştilor români din punctul de frontieră Giurgiu-Ruse sume de bani cuprinse între 20 de euro şi 100 lei, pentru a li se permite deplasarea în Bulgaria cu aceste autoturisme „pe roţi”.
Sumele de bani erau remise poliţiştilor de frontieră direct, fiind introduse între actele autoturismului. Practica era, însă, de a nu discuta cu aceştia în legătură cu scopul banilor, întrucât acesta era evident, având în vedere numerele provizorii ale autoturismelor.
În situaţia în care un martor denunţător avea mai multe autoturisme de înmatriculat, traversarea frontierei către Bulgaria se efectua în coloană, primul autoturism fiind condus de către cel menţionat, care era cunoscut de poliţiştii de frontieră şi care remitea acestora câte 100 lei pentru fiecare autoturism aflat în respectiva coloană.
Persoanele care au oferit şi, respectiv, remis sume de bani poliţiştilor de frontieră au recurs, astfel, la o modalitate mai facilă de a introduce în Bulgaria autoturisme, în vederea înmatriculării definitive, în caz contrar autovehiculele putând fi tranzitate doar pe o platformă auto, ceea ce presupunea pentru proprietari costuri mult mai mari (cca. 400 euro de autoturism).

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Giurgiu.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Georgiana-Camelia LUCIU

 
Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD