Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Luare de mită. Trimitere în judecată


6 noiembrie 2014 | Georgiana-Camelia LUCIU, Paula VÂRBAN, Georgiana-Camelia LUCIU
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

PICCJ. Luare de mită. Trimitere în judecată.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 10 inculpaţi, toţi angajaţi ai poliţiei de frontieră în punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse, după cum urmează:
– în stare de arest preventiv:
F. V.sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită (trei acte materiale);
M. M. V. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită (două acte materiale);
– în stare de arest la domiciliu:
P. M.sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită;
N. C. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită (două acte materiale);
– sub control judiciar:
R. M.sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită;
I. V.sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită (trei acte materiale);
P. I. G. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită (două acte materiale);
C. D. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită;
M. C. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită (două acte materiale);
S. D. G. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În Punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse, la nivelul anilor 2011-2014, a fost instituită o practică infracţională de a se pretinde şi primi sume de bani de către poliţiştii de frontieră români dar şi bulgari pentru a permite tranzitarea frontierei către Bulgaria cu autoturisme înmatriculate provizoriu.
Autoturismele ce urmau să fie înmatriculate în Bulgaria aveau fie numere de înmatriculare străine, fie numere provizorii româneşti care dau drept de circulaţie doar pe teritoriul României. În cea de-a doua variantă, martorii denunţători dădeau poliţiştilor români din punctul de frontieră Giurgiu-Ruse sume de bani cuprinse între 20 de euro şi 100 lei, pentru a li se permite deplasarea în Bulgaria cu aceste autoturisme „pe roţi”.
Sumele de bani erau remise poliţiştilor de frontieră direct, fiind introduse între actele autoturismului. Practica era, însă, de a nu discuta cu aceştia în legătură cu scopul banilor, întrucât acesta era evident, având în vedere numerele provizorii ale autoturismelor.
În situaţia în care un martor denunţător avea mai multe autoturisme de înmatriculat, traversarea frontierei către Bulgaria se efectua în coloană, primul autoturism fiind condus de către cel menţionat, care era cunoscut de poliţiştii de frontieră şi care remitea acestora câte 100 lei pentru fiecare autoturism aflat în respectiva coloană.
Persoanele care au oferit şi, respectiv, remis sume de bani poliţiştilor de frontieră au recurs, astfel, la o modalitate mai facilă de a introduce în Bulgaria autoturisme, în vederea înmatriculării definitive, în caz contrar autovehiculele putând fi tranzitate doar pe o platformă auto, ceea ce presupunea pentru proprietari costuri mult mai mari (cca. 400 euro de autoturism).

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Giurgiu.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Georgiana-Camelia LUCIU

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro