Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Convergenţa interprofesională a judecătorilor şi avocaţilor într-o nouă atitudine
07.11.2014 | Rodica Aida POPA

Secţiuni: Interprofesional, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Pe data de 31 octombrie 2014, în Poiana Braşov, localitate fondată la 1895, în apropierea uneia din vechile cetăţi transilvănene, aceea a Braşovului, unde diaconul Coresi în Şchei a tipărit prima carte românească, s-a desfăşurat cea de-a doua conferinţă din cadrul proiectului privind relaţia dintre judecători şi avocaţi din perspectiva Avizului nr. 16 adoptat de Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni.

Intrând în atmosfera pregătirii începerii conferinţei, am simţit căldura unei familii extinse, în care profesiile urmau să discute prin reprezentanţii lor pe cele mai actuale instituţii ale dreptului penal substanţial şi procesual penal, dar şi a aspectelor deontologice specifice.

Mărturisesc că am observat deschiderea, transparenţa şi cordialitatea, prin atitudinea, zâmbetele şi lumina feţelor participanţilor, care, pe hol sau în sala de conferinţă, savurând o cafea ori un ceai, judecători şi avocaţi, împreună începuseră deja dialogul cunoaşterii interumane, cea mai firească atitudine a unui grup a cărei legătură lăuntrică este dată de iubirea de dreptate.

Aşa a şi fost întreaga conferinţă, marcată de o discuţie interprofesională constructivă, în care noutatea a izbândit atât din perspectiva infracţiunilor de serviciu reglementate de noul Cod penal, cum ar fi: conflictul de interese, abuzul în serviciu, divulgarea secretului de stat, de serviciu (s.n. fără a invoca acum cu exactitate, pentru acurateţe, articolele de lege pentru că vă invit să mai priviţi odată agenda), a garanţiilor inculpatului din perspectiva apărării, a altor aspecte ale procedurii de cameră preliminară, cât şi a celor deontologice, ce au constituit prilejul ştiinţific, în care norma s-a împletit într-un dialog perfect cu practica, iar controversa ce a mai apărut s-a topit în soluţiile expuse.

Prezentările au fost marcate de abordări inedite, pledoarii pentru interpretare, acolo unde legiuitorul nu a găsit cea mai fericită exprimare a conţinutului normativ sau a omis să reglementeze, cărora li s-a adăugat intervenţia reprezentanţilor doctrinei, care au fost invocaţi în tradiţia garantării arcului peste timp, în susţinerea soluţiilor jurisprudenţiale.

Adesea s-a făcut apel la deciziile Curţii Constituţionale, dar şi ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, subliniindu-se de către participanţi necesitatea unei riguroase aplicări a acestora, atunci când legiuitorul a fost neprevizibil şi nepredictibil.

Dezbaterile au fost animate de intervenţii şi pe aspecte de drept civil, împletindu-se astfel într-o normală comuniune juridică penalul cu civilul, parcă contrazicând principiul că penalul ţine în loc civilul.

Dialogul a continuat în pauze, dar şi mai târziu, până în jurul serii, pentru că pasiunea pentru drept, noutate şi tradiţie ne-a unit mai mult ca oricând într-o adevărată cultură a locului şi spaţiului în care ne aflam, în prezenţa mediei, care a fost un interlocutor al dialogului vizual şi virtual, ce ne-a inclus în marea familiei a opiniei publice.

Si totuşi discuţia s-a încheiat, tot într-o atmosferă plăcută, de mare familie interprofesională numai pentru moment… pentru că vom continua la Alba Iulia, într-un alt loc de cultură românească, dar până atunci un simplu… La revedere!

Dr. Rodica Aida POPA
Judecător, Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
Reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti