ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Convergenţa interprofesională a judecătorilor şi avocaţilor într-o nouă atitudine
07.11.2014 | Rodica Aida POPA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Pe data de 31 octombrie 2014, în Poiana Braşov, localitate fondată la 1895, în apropierea uneia din vechile cetăţi transilvănene, aceea a Braşovului, unde diaconul Coresi în Şchei a tipărit prima carte românească, s-a desfăşurat cea de-a doua conferinţă din cadrul proiectului privind relaţia dintre judecători şi avocaţi din perspectiva Avizului nr. 16 adoptat de Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni.

Intrând în atmosfera pregătirii începerii conferinţei, am simţit căldura unei familii extinse, în care profesiile urmau să discute prin reprezentanţii lor pe cele mai actuale instituţii ale dreptului penal substanţial şi procesual penal, dar şi a aspectelor deontologice specifice.

Mărturisesc că am observat deschiderea, transparenţa şi cordialitatea, prin atitudinea, zâmbetele şi lumina feţelor participanţilor, care, pe hol sau în sala de conferinţă, savurând o cafea ori un ceai, judecători şi avocaţi, împreună începuseră deja dialogul cunoaşterii interumane, cea mai firească atitudine a unui grup a cărei legătură lăuntrică este dată de iubirea de dreptate.

Aşa a şi fost întreaga conferinţă, marcată de o discuţie interprofesională constructivă, în care noutatea a izbândit atât din perspectiva infracţiunilor de serviciu reglementate de noul Cod penal, cum ar fi: conflictul de interese, abuzul în serviciu, divulgarea secretului de stat, de serviciu (s.n. fără a invoca acum cu exactitate, pentru acurateţe, articolele de lege pentru că vă invit să mai priviţi odată agenda), a garanţiilor inculpatului din perspectiva apărării, a altor aspecte ale procedurii de cameră preliminară, cât şi a celor deontologice, ce au constituit prilejul ştiinţific, în care norma s-a împletit într-un dialog perfect cu practica, iar controversa ce a mai apărut s-a topit în soluţiile expuse.

Prezentările au fost marcate de abordări inedite, pledoarii pentru interpretare, acolo unde legiuitorul nu a găsit cea mai fericită exprimare a conţinutului normativ sau a omis să reglementeze, cărora li s-a adăugat intervenţia reprezentanţilor doctrinei, care au fost invocaţi în tradiţia garantării arcului peste timp, în susţinerea soluţiilor jurisprudenţiale.

Adesea s-a făcut apel la deciziile Curţii Constituţionale, dar şi ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, subliniindu-se de către participanţi necesitatea unei riguroase aplicări a acestora, atunci când legiuitorul a fost neprevizibil şi nepredictibil.

Dezbaterile au fost animate de intervenţii şi pe aspecte de drept civil, împletindu-se astfel într-o normală comuniune juridică penalul cu civilul, parcă contrazicând principiul că penalul ţine în loc civilul.

Dialogul a continuat în pauze, dar şi mai târziu, până în jurul serii, pentru că pasiunea pentru drept, noutate şi tradiţie ne-a unit mai mult ca oricând într-o adevărată cultură a locului şi spaţiului în care ne aflam, în prezenţa mediei, care a fost un interlocutor al dialogului vizual şi virtual, ce ne-a inclus în marea familiei a opiniei publice.

Si totuşi discuţia s-a încheiat, tot într-o atmosferă plăcută, de mare familie interprofesională numai pentru moment… pentru că vom continua la Alba Iulia, într-un alt loc de cultură românească, dar până atunci un simplu… La revedere!

Dr. Rodica Aida POPA
Judecător, Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
Reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate